Framtidens hisslösningar för höga hus

Framtidens hisslösningar för höga hus
Ju högre byggnader, desto flera hissar och hisschakt. Detta innebär mindre uthyrningsbar yta, ökande konstruktionskostnader, ökad energiförbrukning och längre vänte- och restider. Tyréns har tagit fram en lösning.
Ju högre byggnader, desto flera hissar och hisschakt. Detta innebär mindre uthyrningsbar yta, ökande konstruktionskostnader, ökad energiförbrukning och längre vänte- och restider. Lösningen heter ”Articulated Funiculator”. En idé från några medarbetare på Tyréns.

Articulated Funiculator är ett hissystem med tåg som förflyttar många personer samtidigt och med hög fart, en så kallad “Sky Subway.” Tågen går vertikalt till utvalda våningar där det finns en station som man angör tåget på. Tågvagnarna och passagerarna är alltid horisontella. Articulated Funiculator lagrar energin från bromsarna på tågen. Den lagrade energin används sedan till att accelerera systemet. Articulated Funiculator kräver endast två vertikala schakt vilket minskar mängden av konventionella hissar, ökar den uthyrnings-/säljbara ytan, reducerar vänte- och restiden. Resultatet av detta ger en ny typ av stomsystem, så kallad ”Tubed Mega Frame”, med fyra stabiliserande kärnor. Detta ger en slank och mycket effektiv stomme. Det är framtidens hisslösning.

Articulated Funiculator är en innovativ idé som presenterades för första gången i Shanghai i september vid en internationell konferens om extremt höga hus. Idén blev hyllad med kommentarer som “visionary”, “why haven’t we seen this before”, and “blown away” av internationella "high-rise" experter som Arup, Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, Skidmore Owings & Merrill, Schindler and Samsung mfl.  

Bygginnovationen har beviljat medel för en ansökan så nu fortskrider arbetet med konceptet och målet är att få med tåg-, hiss- och bergochdalbane branschen i detta projekt. Förhoppningen är att det i slutet av 2014 ska finnas ett högt hus med denna vertikala tunnelbana.

Relaterade artiklar

Tyréns avskedar och polisanmäler en tidigare chef
Hemvändare blir ny projektchef för Tvärförbindelse Södertörn
Miljardprojekt under skidbacke
Tyréns satsar i Linköping