Gästbloggen
 

Gästkrönikör Hans Tilly

Vi har precis startat det nya året och vi hoppas väl alla på att våren snart ska komma och med ljusare tider. Ser jag framåt så kan jag konstatera att 2012 bjuder på flera viktiga frågor som har stor betydelse för oss som verkar i byggsektorn. Jag skulle vilja lyfta tre frågor som extra viktiga. ...

+ Read more

Vi har precis startat det nya året och vi hoppas väl alla på att våren snart ska komma och med ljusare tider. Ser jag framåt så kan jag konstatera att 2012 bjuder på flera viktiga frågor som har stor betydelse för oss som verkar i byggsektorn. Jag skulle vilja lyfta tre frågor som extra viktiga. Det handlar om att få ett nytt avtal mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI), det finns anledning att vara bekymrad kring de kommande sysselsättnings- och arbetslöshetssiffrorna och jag känner en oro för rekryteringen av kompetenta byggnadsarbetare i framtiden.

Låt mig börja med avtalsrörelsen. Vi (Byggnads) har inlett förhandlingar med BI och vårt mål är självklart att förhandlingarna ska leda till fortsatt utveckling av det samförstånd som vi grundlade i och med det nya Byggavtalet 2010. Men det betyder också att det måste finnas en respekt för våra löneformer.

Tyvärr finns det oroväckande signaler från arbetsgivarna och byggföretagen som innebär att de sätter en press på Byggnads förtroendevalda i deras uppdrag. Man försöker på detta sätt driva igenom förändringar av våra lönesystem. Det är till och med så att flera av våra förtroendevalda överväger att lämna sina förtroendeuppdrag och det har faktiskt gått så långt att företag har avskedat en facklig förtroendevald som stått upp och försvarat våra kollektivavtal och löneformer. Detta är en viktig fråga för mig och Byggnads som vi kommer att driva i avtalsrörelsen.

Vi vet ju alla att vi är inne i en finansiell kris, framför allt inom Euroområdet, men detta påverkar självklart även oss i Sverige. Det finns anledning att känna oro för vår svenska arbetsmarknad. Ungdomsarbetslösheten är en av de största i Europa och får vi till detta en avmattning av efterfrågan och byggande så slår detta med stor kraft på byggsektorn.

Det är viktigt att branschen tar sitt ansvar och ger ungdomar och lärlingar chansen att komma in på arbetsmarknaden samtidigt som jag efterlyser politiska initiativ för hög sysselsättning.

Vi får oroande rapporter om ökad arbetslöshet och minskad sysselsättning. Det kommer också siffror som visar att bostadsbyggande är det lägsta på många år. Vi vet att det i Sverige byggs hälften så mycket som i övriga nordiska länder samtidigt som efterfrågan på bostäder är väldigt stora. Vi måste även här få politiska initiativ för att få igång bostadsbyggandet och vi måste också få branschgemensamma initiativ.

Lyfter vi blicken och tittar ännu längre in i framtiden så kan vi konstatera att vi har stora äldre årskullar som kommer att lämna byggbranschen. För mig är det uppenbart att vi redan nu måste titta på hur vi ska upprätthålla utbildningsnivån och kompetensen i vår bransch. Vi kommer att konkurrera med många andra branscher och sektorer när vi ska rekrytera framtidens byggjobbare.

Sverige har gott rykte när det gäller byggande och kompetent personal. Vi är effektiva och kunniga, men vi kan alltid bli bättre. Ska vi ha samhällsbyggande i världsklass krävs det att vi i byggsektorn tar gemensamt ansvar för våra kollektivavtal, utbildning, rekrytering och att vi ligger i framkant när det gäller den tekniska utvecklingen. Vi har goda chanser att ta ledartröjan - bara vi vill!

Redaktionens anmärking: Krönikan skrev för Byggvärlden nr 2 med utgivningsdag den 2 februari 2012.  

- Read less

Presentation

Här publiceras inlägg från gästskribenter som ger sin syn på branschen.

Nyckelord

 
 

 
 
 
Â