Gästbloggen
 

Konflikt hotar byggbranschen

Sveriges Byggindustrier vill ha sund konkurrens genom lagar och regler som når hela branschen, inte bara den tredjedel som har kollektivavtal. Byggnads förslag är både olagligt och olämpligt.

Det skriver Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind som en replik på debattartikeln i förra numret av Byggvärlden.

Vi vill ha sund konkurrens genom lagar och regler som når hela branschen, inte bara den tredjedel som har kollektivavtal. Byggnads förslag är både olagligt och olämpligt. Det når inte målet utan skapar olika förutsättningar för olika företag. Ett förslag som innebär att företag tvingas ta ett ekonomiskt ansvar för andra företags anställda kan vi aldrig gå med på. En strejk nu påverkar ekonomin i hela landet och särskilt på lokal nivå där jobb hotas. En strejk får även stora följdeffekter i andra branscher.

Efter ett års förhandlingar vet Byggnads redan att vi inte kan gå med på deras ursprungliga förslag som de återigen har lagt fram. Dels kräver förslaget att vi skrotar den svenska modellen och dels skapar den osund konkurrens. Att införa huvudentreprenörsansvar i kollektivavtal löser inte problemet med oegentligheter i entreprenadkedjor, det gör däremot lagar och regler för hela branschen.

Utan en lagstadgad minimilön kan vi inte införa Byggnads modell i Sverige. Om några dagar kan vi stå utan kollektivavtal i byggbranschen eftersom Byggnads har sagt upp avtalet. Sveriges Byggindustrier­ vill lösa problemet genom att skärpa lagar och regler som inkluderar alla företag i branschen så att samma regler gäller för dem som gör rätt för sig som för dem som inte gör det. Vi vet att det fungerar eftersom vi prövat detta, t o m tillsammans med Byggnads i projektet ” Rena Byggen” i bland annat Göteborg, Luleå, Karlstad och i Nacka. Byggnads vill däremotendast lägga ansvaret på den tredjedel av företagen som redan tar ansvar och tecknar kollektivavtal.

Byggnads har rätt i att andra europeiska länder har infört liknande system. Men inte i kollektivavtal utan genom lagstiftning för alla. I Tyskland har man t ex lagstadgad minimilön på cirka 70 kronor i timmen. Det har vi inte i Sverige. I stället för lagstadgad minimilön eller allmängiltiga kollektivavtal har vi den svenska modellen och Lavallagen. I byggbranschen är den lägsta lönen i Byggavtalet 24 500 kronor per månad.

I sitt yrkande till arbetsgivarna tar Byggnads upp ett konkret exempel från Stockholm där man menar att arbetstagare har tjänat 35 kronor per timme. Trots att Byggnads vet att de framkommit att byggarbetarna fick 27 800 kronor per månad. Det är dags för Byggnads att sluta trixa med siffror.

Konkurrens på lika villkor är en förutsättning för sunda och seriösa företag. Sunda och seriösa företag är en förutsättning för justa villkor för anställda. Konkurrensen mellan företag förändras markant med Byggnads förslag

Utländska företag skulle premieras på svenska företags bekostnad. Egenföretagare skulle ha en fördel framför anställda i mindre företag. Dessutom skulle det innebära ett ekonomiskt rikstagande för företag att ta nya affärskontakter. Frågan byggbranschen måste ställa sig nu är ifall vi ska hjälpa eller stjälpa företag och anställda i byggbranschen.

Mats Åkerlind
Förhandlingschef, BI.


”Vi måste våga se den fria rörlighetens baksidor”

Svensk arbetsmarknad är inte längre en skyddad verkstad, vi är en del av den globaliserade marknaden och den europeiska fria rörligheten. I den offentliga debatten finns en dominerande uppfattning om den fria rörlighetens förträfflighet men vi måste också våga se dess baksidor.

Det kan inte ha undgått någon hur billig arbetskraft har blivit ett konkurrensverktyg även i Sverige. Vi har sett bärplockare från Thailand, lastbilschaufförer från Bulgarien och byggnadsarbetare från Uzbekistan utnyttjas, ofta hänsynslöst, för att på så vis få ner priserna. Det sker världen över.

Byggbranschen är en av de värst drabbade branscherna i Sverige av låglönekonkurrensen. I jakten på pressade priser anlitas underentreprenörer och i de långa underentreprenadkedjorna uppstår en allt sämre kontroll över arbetsvillkor, löner, säkerhet, god arbetsmiljö, skatter, lagar och regler. Dessutom har konkurrensen snedvridits och de oseriösa företagen har blivit en etablerad del av byggbranschen. Vi vill stoppa den här utvecklingen.

Ett viktigt verktyg för att stoppa denna negativa utveckling är att i kollektivavtal införa ett huvudentreprenörsansvar. Byggnads har tagit fram ett kraftfullt och juridiskt hållbart förslag som skulle fungera under svenska förhållanden.

Förslaget kan förenklat beskrivas så här:

Om en arbetsgivare inte följer kollektivavtalet och överenskomna villkor så sker följande.

  1. Den anställde som har drabbats ska vända sig till sin egen arbetsgivare och ställa krav
  2. Om inte det hjälper ska den enskilde eller den fackliga organisationen vända sig till huvudentreprenören eller någon av de andra entreprenörerna ovanför i kedjan inom tre månader från fordrans förfallodag. Annars faller kravet.
  3. Den entreprenör som får kravet mot sig har rätt att inom tio dagar invända mot kravet och påkalla förhandling
  4. Om ingen förhandling påkallas blir huvudentreprenören eller den entreprenör som finns ovanför i kedjan skyldig att kompensera den drabbade löntagaren. Huvudentreprenören eller den underentreprenör som står ovanför i kedjan får följaktligen ta ansvar för att underentreprenören inte sköter sig.

Ett huvudentreprenörsansvar leder till en större noggrannhet när man anlitar underentreprenörer. Systemet fungerar således förebyggande eftersom färre oseriösa företag kommer att anlitas. Det har framförts en oro för att ett huvudentreprenörsansvar skulle bli dyrt för företagen. Erf...

+ Read more

Ett huvudentreprenörsansvar leder till en större noggrannhet när man anlitar underentreprenörer. Systemet fungerar således förebyggande eftersom färre oseriösa företag kommer att anlitas.

Det har framförts en oro för att ett huvudentreprenörsansvar skulle bli dyrt för företagen. Erfarenheter från Tyskland och Norge visar tydligt att så är inte fallet. Bägge dessa länder har infört ett huvudentreprenadsansvar och kan konstatera att detta ansvar har haft en preventiv effekt då det finns färre oseriösa aktörer på dessa marknader. De negativa ekonomiska konsekvenser som flaggades upp av näringslivet har inte heller besannats. Det kan även tillägga att ett huvudentreprenörsansvar i princip är kostnadsneutralt för företagen så länge det råder ordning och reda på arbetsplatsen med seriösa underentreprenörer.

Arbetsgivarna har också framfört att ett huvudentreprenörsansvar inte skulle vara förenligt med varken svensk lagstiftning eller EU-rätt. EU-domstolen har dock kommit fram till att det tyska systemet är förenligt med EU-rätten och Norge införde huvudentreprenörsansvaret med förebild från Tyskland. Byggnads förslag bygger till stor del på det tyska- och norska systemet och vilar således på väl underbyggd juridisk grund.

En invändning från arbetsgivarsidan mot ett huvudentreprenörsansvar är att det redan finns, eller att vi är på väg att få kontrollsystem för att komma åt problemen. Det finns ett system med närvaroliggare genom ID06. Det har också ställts krav på regeringen att införa månadsvis inbetalning av de anställdas skatter och att skattemyndigheten ska få göra oanmälda kontrollbesök. Kontrollsystemen är bra men inte tillräckliga. Vi är övertygade om att vi måste lösa ansvarsfrågan för att med kraft se en förändring.

I grunden handlar detta om två olika synsätt. Vi vill ha en arbetsmarknad byggd på kompetens, kvalitet, god arbetsmiljö och ordning och reda.  

Det andra alternativet är en arbetsmarknad med lågutbildade arbetare, kortva­riga anställ­ningar, låga löner och företag som konkurrerar genom att inte följa lagar och avtal. De länder som valt den vägen har en arbetsmarknad som ingen är nöjd med. Det är detta frågan om huvudentreprenörsansvar handlar om.

Vi vet att vi har en majoritet av svenska folket och byggföretagen med oss. Nu är det bara Sveriges Byggindustrier som måste bestämma sig för hur framtid ska se ut. Det borde inte vara några problem att enas om ett huvudentreprenörsansvar.

Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerna
Hans Öhlund, förbundsordförande, Fastighets
Mikael Johansson, förbundsordförande, Målarna
Janne Rudén, förbundsordförande, Seko

- Read less

Presentation

Här publiceras inlägg från gästskribenter som ger sin syn på branschen.

Nyckelord

 
 

 
 
 
Â