Gillar mixen av stort och smått

 
Gillar mixen av stort och småttAnn-Louise Lökholm-Klasson har jobbat på Sweco sedan 2008. Foto: Anna Sjöström Ann-Louise Lökholm-Klasson blev ny vd för Swecos anläggningsverksamhet i somras. 
Det betyder att hon kommer att jobba med stora projekt som tunnelbana i Stockholm och raketuppskjutningsanläggningen Esrange utanför Kiruna.
Det innebär också mindre projekt, som till exempel en hasselmusövergång.
– Det är kombinationen av stora maffiga prestigeprojekt och små, men spännande byggen som gör jobbet så intressant, säger hon.

Swecos anläggningsverksamhet det största av Swecos konsultbolag med cirka 800 medarbetare på 25 kontor runt om i Sverige.
Ann-Louise Lökholm-Klasson tackade ja till vd-rollen utan någon längre betänketid när hon fick frågan.
– Det var självklart. Jag har tidigare jobbat med bygg och fastighet inom Sweco, och nu fick jag chansen att lära mig mera om ett område jag inte kände till så väl och jag tycker om utmaningen att göra nya saker och att till fullo förstå bolaget.

Hon har jobbat inom Sweco sedan 2008, bland annat som vd för Swecos installationskonsulter och som koncernansvarig för integrationen av Grontmij-förvärvet. Den senaste tiden har hon arbetat som Sweco Sveriges COO, Chief Operating Officer, med övergripande ansvar för affärsstödet.

De första månaderna i nya rollen beskriver hon som intensiva, roliga och med fokus på att bygga nya relationer.
Just nu är Ann-Louise Lökholm-Klasson ”ute på turné”, det vill säga reser till kontoren för att träffa medarbetare, lyssna in vilka utvecklingsmöjligheter och behov som finns, och för att presentera sig själv.

– Och för att verkligen lära känna organisationen så har jag aktiverat något som jag kallar omvänt mentorskap. Jag har skaffat mig två mentorer, det är yngre förmågor i organisationen som jag kan ställa mina ”dumma frågor” till och som ska coacha och hjälpa mig att till fullo förstå hur organisationen fungerar. Anläggningsverksamheten är så stor så jag tycker att ett sådant hjälpmedel kändes viktigt. Min förhoppning är att det ska vara nyttigt för båda parter och hjälpa till att riva barriärer, säger hon.

Hon fick sin första ledarroll, då inom IT-branschen, när hon var runt 27 år och beskriver själv att hon är en ledare till professionen.
– Jag jobbar mycket med ledarskapet och vill hela tiden utveckla det. Kommunikationen är A och O för att lyckas och för mig som ledare handlar det om att ställa de rätta frågorna och sedan följa upp. Som chef är jag tydlig med vart vi är på väg och vilka förväntningar jag har på medarbetarna, säger hon.

Hon säger också att som ledare handlar det om att förstå sina egna styrkor och svagheter och hur man ska använda andra för att kompensera för de egna svagheterna.
Under 2018 kommer Swecos anläggningsverksamheten att jobba med flera stora projekt.

– Jag måste faktiskt säga att det är väldigt häftiga uppdrag. Vi har till exempel arbetet med tunnelbanan, som kommer att intensifieras under nästa år.

Sweco har fått uppdraget att utreda och projektera den nya tunnelbaneförbindelsen. Den är 11 kilometer lång och dras i bergtunnel under Saltsjön, från Kungsträdgården in till Nacka och Gullmarsplan. I uppdraget ingår systemhandling, järnvägsplaner, bygghandling och miljökonsekvensbeskrivning för sträckan.
– Ett supercoolt uppdrag. Att jobba med tunnelbana hör inte till vanligheterna.

Sedan är det uppstart för Stockholms centralstation, där handlar uppdraget om modernisering av stationsmiljö och järnvägsanläggningen.

I somras fick också Sweco uppdraget som generalkonsult när Swedish Space Corporation, SSC, planerar en ny anläggning för uppskjutning av raketer på Esrange Space Center utanför Kiruna. Sweco tar ett helhetsansvar för den nya anläggningen, som ska göra det möjligt att skjuta upp större sondraketer och placera satelliter i omloppsbana.

– Sedan har vi förstås en massa små uppdrag också, säger Ann-Louise Lökholm-Klasson.
Ett av dessa uppdrag som Sweco genomfört är en hasselmusövergång i Stenshuvud, strax söder om Kivik. Övergången, en slags portal, ska hjälpa mössen att på ett säkert sätt komma över den nya vägen som drogs genom området där de rör sig.

– Det är det som är charmen med verksamheten: att vi har böandningen av maffiga, stora prestigeuppdrag som förflyttar människor och så har vi de mindre, men ändå spännande projekten. Det är en skön mix, säger hon.

Fakta: Ann-Louise Lökholm-Klasson

Gör: vd för Swecos anläggningsverksamhet

Bakgrund i korthet: Är från början utbildad programmerare och startade sin karriär inom IT och Telecom, bla på Ericsson. Fick sin första chefstjänst som 27-årining. Har jobbat inom Sweco sedan 2008, bland annat som vd för Swecos installationskonsulter och som koncernansvarig för integrationen av Grontmij-förvärvet. Den senaste tiden har hon arbetat som Sweco Sveriges COO, Chief Operating Officer, med övergripande ansvar för affärsstödet.

Ålder: 46 år

Familj: Mannen Mattias, döttrarna Fanny 16 år och Emilia 13 år. Samt hunden Charlie, en Cockerpoo.

Bor: Villa i Lerum

Intressen: Familj, vänner, gillar att träna, till exempel löpning och crossfit. Har ett trädgårdsintresse också. "Gillar kombinationen av jobbet jag har med det intensiva och resor och att gå hemma och påta i trädgården och få fröjden att på hösten kunna dra upp egenodlade grönsaker. Det är en bra balans i det."

Favoritbyggnad: Nya Karolinska i Solna. "Jag har ju varit vd för Swecos installationsverksamhet och det har varit ett av de stora uppdragen som vi jobbade med där, och fortfarande jobbar med. Samarbetet internt för att klara det och all teknik gjorde att det var väldit utvecklande."

 

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb