Nyheter

Glas, inneklimat och produkter prisades

White fick Glaspriset för Johanneberg Science Park. Foto: Åke E:son Lindman.

Under torsdagen gavs flera priser ut på Nordbygg. White arkitekter vann Glaspriset för Johanneberg Science Park i Göteborg och Stora Inneklimatpriset gick till Free Energy Sverige.

Klimatfabriken knep Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet.

Glaspriset var en av flera priser som delades ut på Nordbygg. Det gick till White arkitekter för Johanneberg Science Park i Göteborg, där Chalmersfastigheter är byggherre. Juryn lyfter fram hur det enkla grundkonceptet har utvecklats till en fantastisk glasbyggnad som utnyttjar glasets egenskaper med stor precision och konstnärlighet.

– Vi är stolta över vinsten och glada över att byggherren lagt ribban så högt med projektet, säger Johan Lundin, chef för White i Göteborg.

Stora Inneklimatpriset gick till Free Energy Sverige för det kombinerade solfångar- och värmepumpsystemet ”Hybrid Solar System” (Hyss). Enligt motiveringen: Hybrid Solar System utnyttjar värmepumpens fördelar att ta tillvara förnybar energi på ett nytt effektivare sätt. Genom att kombinera geoenergins möjlighet att säsongslagra solenergi med termiska solfångares möjlighet till momentant effekttillskott uppnår man en mycket låg energiförbrukning. En genomtänkt prefabricering gör produkten platsbesparande och enkel att installera. Ett modernt styr och övervakningssystem, som även ger konsumenten möjlighet till hjälp med injustering och problemlösning på distans, borgar för att utlovade prestanda kan innehållas. Systemet har goda förutsättningar att bidra till ett komfortabelt inomhusklimat.

Stora Inneklimatpriset instiftades år 2001 av Slussen Building Services i samarbete med Energi- och miljötekniska föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska Föreningen.

Vinnaren korades också i energitävlingen Regin Energy Saver Awards där huvudkategorin vanns av Systeminstallation, som gjort en totallösning till företaget Schenker.

Nordbyggs Guldmedalj som går till årets bästa produktnyhet tilldelades Klimatfabriken för fläkten Klimat K7. ”Skenbart enkel med fylld med multifunktionell teknik. På ett försynt sätt är denna produkt en energisnål hjälpreda i klimatarbetet”, lyder juryns motivering.