Nyheter

Gripna för bedrägerier i byggbranschen

Tre män har gripits misstänkta för bland annat grova bedrägerier och grova bokföringsbrott i byggbranschen.

En av männen har även hörts gällande ett försvinnande av två män 2008.

En organiserad liga, vars verksamhet utgått från Uddevalla, kan han ha sprängts. Ekobrottsmyndigheten har gjort tillslag mot tre män i Uddevallatrakten. 

– Ärendet har utretts sedan i höstas och är resultatet av ett gediget underrättelsearbete, bland annat handlar det om samarbete mellan olika myndigheter, säger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo till Byggvärlden.

 Männen, som är i åldrarna, 47, 24 och 19 har varit anhållna i sin frånvaro men har nu gripits. De misstänks ha lurat till sig bland annat byggmaterial och maskiner för ett uppskattat värde av sex miljoner kronor genom att handla på kredit och sedan inte betala.

Polisen genomför husrannsakningar i förråd och lagerlokaler i trakterna av Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan. 100 poliser har deltagit i razzian. Vid tillslagen påträffades bland annat eftersökt byggmaterial, datorer och fakturor. Upp emot 100 företag kan ha drabbats av bedrägerierna.

– Vid husrannsakan har man hittat maskiner och byggmaterial, allt från takpannor och betong till fönster och väggelement. Männen har beställts materialet utan avsikt att betala. När de sedan har avyttrat godset har pengarna inte redovisats i bolaget, säger Karl- Erik Esbo.

Den 47-årige mannen har även förhörts gällande ett försvinnande i Uddevallatrakten 2008. Två män, som arbetade i byggbranschen, försvann då mystiskt.

Den ene mannen kände sig hotad av den nu ekobrottsmisstänkte 47-åringen, enligt Bohuslänningens uppgifter. De ska både haft affärsmässiga och privata kopplingar till en gemensam tredje person.

– Han är hörd i ärendet, men i övrigt vill jag inte kommentera det mer än så, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson till Bohuslänningen.

De tre männen misstänkts för grova bedrägerier, grova oredligheter och grova bokföringsbrott, brott som kan ge fängelsestraff upp till sex år.

Insatsen leddes av Ekobrottsmyndigheten tillsammans med polismyndigheten i Västra Götaland och cirka 100 poliser deltog i insatsen.

– En hel del utredningsarbete kvartsår. Nu börjar exempelvis arbetet med att härleda allt material.

[email protected]