Grönt ljus för Stockholms nya landmärke

Byggs vid Odenplan.
Spelbomskan
Visionbild Spelbomskan. Bild: Skandia Fastigheter

Den nya detaljplanen för fastigheten Spelbomskan 9 vid Odenplan har vunnit laga kraft. Det nya landmärket kommer ersätta den tidigare byggnaden på platsen. Stora delar av konstruktionen planeras att utföras i trä.

Spelbomskan 9 byggdes på 1960-talet och har en central placering vid Odenplan, intill Stadsbiblioteket, Gustav Vasa kyrka och Observatorielunden. Efter år av undersökningar av byggnaden, området och ett stort planarbete har detaljplanen nu beslutats. Infrastruktur och material – exempelvis fasad, hissar och stammar – som användes när byggnaden uppfördes har nått sin tekniska livslängd och byggnaden kommer därför att demonteras för att ersättas av en ny. Liksom den nuvarande ska den nya byggnaden utgöra ett landmärke för Stockholms stad.

– Det är med stor glädje och ödmjukhet vi tar emot beskedet att detaljplanen vunnit laga kraft. De beslut vi fattar nu ger förutsättningarna för vilka framtidens val kommer att bli och hur framtidens Stockholm kommer att se ut och fungera. Inte minst är det vår högsta prioritet att alla ny- och ombyggnadsprojekt genomsyras av att värna våra gemensamma resurser, säger Markus Pfister, fastighetschef för Kontor på Skandia Fastigheter.

Det blir ett projekt med höga miljö- och klimatambitioner, vilket handlar mycket om att begränsa utsläpp och arbeta med återbruk.

– Vi vill minimera klimatavtrycket. Därför inventerar vi nu den befintliga byggnaden för att se vilka byggdelar som kan bevaras eller återbrukas i det nya huset, alternativt någon annanstans inom Skandia Fastigheters bestånd eller säljas vidare. Stora delar av det som finns under gatunivå, i grunden, planerar vi att behålla och därtill göra vissa grundförstärkningar, säger Sven Orefelt chef för Fastighetsutveckling på Skandia Fastigheter.

Kvarteret ”Spelbomskan” är idag en framträdande byggnad omgiven av klassisk stenstadsarkitektur och intentionen är att den ska fortsätta vara det eftersom det endast är en del av kvarteret som byggs om. Fasadarkitekturen tar avstamp i modernismens rationalism med tydlig fasadindelning som anpassas till sina grannbyggnader i kvarteret.

Den nya byggnaden får även en viktig uppgift att bidra till att stärka området. Där ingår bland annat stort fokus på ett levande gatuplan och att utveckla en attraktiv kvartersmiljö, i samarbete med Stockholms stad.

Preliminär tidplan för Spelbomskan 9
2025 – 2026
: Projektering och demontering/rivning
2027 – 2028
: Nybyggnation
2029
: Inflyttning

Läs också