Nyheter

Hållbarhetspris till Brogården

Brogården. Foto: Andersson & Hultmark.

Renoveringsprojektet Brogården i Alingsås har vunnit hållbarhetspriset Sustainable Energy Europe Awards i kategorin Living.

Det innebär att det är ett av de bästa byggprojekten i Europa ur ett hållbarhetsperspektiv.

EUSEW-priset är en del av EUs hållbarhetsarbete och det delades ut för åttonde gången. Brogården vann priset i hård konkurrens. Totalt var 342 bidrag nominerade och den slutliga vinnaren utsågs av en internationell expertjury. Priset delades ut på en prisceremoni i Bryssel.

Brogården har varit ett unikt projekt då det är första gången som ett miljonhemshus byggts om till passivhusstandard i Sverige. Projektet bedrevs som ett partneringprojekt mellan Alingsåshem och Skanska. Totalt har cirka 300 stycken lägenheter byggts om i Brogården. 

VVS-installationerna projekterades av Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark, som redan 2001 projekterade Sveriges första passivhus, Lindås Park. 

– Tack vare att vi kontinuerligt varit delaktiga och projekterat passivhus under många år har vi kunnat bidra med erfarenhet och kunskap i projektet Brogården, säger Håkan Holmlind på Andersson & Hultmark, i ett pressmeddelande.