Nyheter

Hallsbergs största projekt står stilla

Bygget av vård- och omsorgsboendet Blomsterängen i Hallsberg står stilla efter Byggtemas konkurs. Bild: Marge arkitekter/Länsgården

Vård- och omsorgsboendet Blomsterängen är Byggtemas – och Hallbergs – största pågående projekt. Nu riskerar inflyttningen i september att försenas.
Bygget står helt stilla nu, säger Magnus Uhlin hos byggherren Länsgården Fastigheter AB.

I förra veckan lämnade Byggtema in en konkursansökan. Bolagets största pågående enskilda projekt är ett vård- och omsorgsboendet Blomsterängen i Hallsberg. Byggtema upphandlades av Länsgården fastigheter AB som totalentreprenör för projektet, och entreprenadkontraktet är värt 235 miljoner kronor.

Blomsterängen är också ett av Hallsbergs största byggprojekt på många år. Fastigheten, som har en yta på cirka 10 000 kvadratmeter, och ska få 128 lägenheter om 32 kvadratmeter med tillhörande avdelningar och gemensamhetsutrymmen.

I samband med Byggtemas konkurs har flera underentreprenörer lämnat bygget eftersom de inte fått betalt.

– Bygget står nu helt stilla, det är ingen där och jobbar, bekräftar Magnus Uhlin hos beställaren.

”Befinner sig i slutfasen”

Bygget inleddes i januari 2020 och vårdboendet planerades att stå inflyttningsklart den första september 2022, men nu vet inte byggherren vad som kommer hända med tidplanen.

– Projektet befinner sig i slutfasen med montage av kök, eldragningar och finplanering av mark. Vi håller på och bildar oss en uppfattning om exakt var entreprenaden befinner sig, men det är inte jättemycket arbete kvar.

I dagsläget vet Länsgården Fastigheter inte hur de kommer att gå vidare.

– Vi inväntar information från konkursförvaltaren om entreprenaden kommer att färdigställas. Annars måste vi hitta en ny entreprenör, säger Magnus Uhlin.

FAKTA

Hösten 2019 togs första spadtaget för det nya vård- och omsorgsboendet Blomsterängen.

I projektet samarbetar Länsgården tillsammans med ByggTema och Marge arkitekter. Hyresgäst är Hallsbergs kommun.

Vård- och omsorgsboendet kommer vara cirka 10 000 m2 stort och omfatta 128 lägenheter. Huset är en byggnad i två plan.

Vård- och omsorgsboendet ska klassificeras enligt Miljöbyggnad Silver.

Källa: Länsgården