Nyheter

Han tog internvägen <br></br> till chefsjobbet

När NCC hösten 2003 drog igång sin arbetsledarskola var Ronny Bohm en av eleverna. För hans del var tajmingen var perfekt. <br></br> — En kall vinterdag när jag stod och spikade på ett tak på ett hyreshus bestämde jag mig, jag var less på att

Han hade arbetat på NCC sedan år 2000, var då 34 år och sugen på att gå vidare i arbetslivet.
— Det var en fruktansvärt bra utbildning. De som satte ihop den måste verkligen ha gjort ett riktigt hästjobb med att få ihop allt och kunna förankra satsningen hos ledningen.

Att läsa på äldre dar och med bra lärare tyckte Ronny var ett lyft.
— De tekniska grundkurserna läste vi på KTH i Haninge och jag hade en helt underbar mattelärare. Då lärde jag mig det som inte kom med i skolan. Ledarskapsutbildningen var dessutom fruktansvärt bra.

När han ser tillbaka på utbildningen, konstaterar han att det var två år som han fick vika åt mycket resande och långa kvällar med hemuppgifter.

— I perioder bodde jag mer borta än hemma. Men jag är jättenöjd, jag ångrar inte en dag.

Som tur var arbetade han under väldigt förstående platschefer som fattade att studierna tog sin tid och lät honom ta mindre ansvar på bygget under tiden.

I dag är Ronny projektchef för ett antal byggen och ansvarar för NCC Byggservice i Uddevalla, en grupp som har expanderat under hans ledning de senaste åren. Han arbetar tillsammans med de snickare som var hans kollegor förr, som han nu basar över.

— Jag undrade en del i början över hur gubbarna skulle ta det när man kom till bygget med en vit hjälm och ifall de skulle acceptera mig. Men det har gått bra, de har förtroende för mig.

Hans egen förklaring är att det är en fördel att ha arbetat på gräsrotsnivå.
— De får en annan respekt då de vet vad man pratar om och jag kan ju själv avgöra hur lång tid det borde ta för mig att exempelvis spika upp en vägg.