Här är betongen som äter avgaser

 
  • Svenska företaget Butong har fått stor uppmärksamhet för sin genomskinliga betong. Nu ska den användas till bullerplank. Foto:

    Svenska företaget Butong har fått stor uppmärksamhet för sin genomskinliga betong. Nu ska den användas till bullerplank. Foto:

Föregående
Nästa
 
Den genomskinliga betongen från Uppsala har hittills använts till skulpturer och för att smycka tunnlar och restauranginteriörer. Nu kommer den som bullerplank - en grön vägg med tillsatser som bryter ner kväveoxiderna i avgaser.

Bullerväggen ska bli första steget för att lansera den transparenta betongen som ett byggmaterial utanför de rent konstnärliga tillämpningarna. Det konstrueras och utvecklas i Uppsala av företaget Butong tillsammans med den franska jättekoncernen Saint Gobains dotterbolag Weber. - På den svenska marknaden tror jag bullerplanken blir vår största produkt, säger Lars Höglund, vd på Butong. Materialet består till 85 procent består av luft. Andelen betong - som orsakar stora koldioxidutsläpp när det tillverkas - är därmed bara 15 procent. Att Uppsalaföretaget lyckas göra en transparent betong utan att gjuta in olika fibrer beror på tillverkningsprocessen, då man formpressar in håligheter med luft i betongen. Det är tillverkningsmetoden som har utvecklats med bidrag från bland annat Almi och Innovationsbron. Butong var med på världens största byggmässa, BAU i München, och var där med i finalomgången av Saint Gobains tävling Nova Innovation Competion. - Vi har förstått att Saint Gobain snart kommer att kontakta oss. Det kommer att hända saker, säger Lars Höglund. Som en förberedelse startade man nyligen en tillverkningsenhet i Paris. Företaget Butong bildades i november 2009 och har två anställda i Sverige.

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!

 
 
 
 
-->