Nyheter

Här sätter de livet på spel

Montörer från företaget No Problems reste i förra veckan en byggställning på Södra vägen i Göteborg. De klättrade utan skyddssele eller säkerhetsräcke på fjärde och femte våningen. <br></br> — Det får inte se ut så här, säger Henrik Björklund,

Henrik Björklund driver konsultföretaget HB Byggkontroll som arbetar med arbetsmiljö och byggteknik. Han menar att det är vanligt att säkerheten åsidosätts i byggbranschen av ekonomiska skäl.
— Det är vanligt, men så allvarligt som här hoppas jag inte att det är, säger han.

Ola Svantorp, verksamhetsansvarig för No Problems i Göteborg, säger att de montörer som klättrade utan fallskydd i lördags har fått en varning och nu har säkerhetssele på sig. Han har viss förståelse för att montörerna klättrar utan säkerhetssele eftersom den är obekväm i början.

— Du måste koppla om dig hela tiden när du klättrar uppåt, då måste du släppa en hand. Men det är inte försvarbart att inte ha utrustningen på sig, säger han.
Enligt Ola Svantorp har alla montörer fått en säkerhetssele och en utbildning i säkerhetstänkande.

Henrik Björklund anser att Arbetsmiljöverket måste utkräva vite snabbare från företag som inte sköter säkerheten. Han menar att oseriösa företag i dagsläget endast drabbas genom att bygget stannar upp någon dag medan säkerheten ordnas.

— Oseriösa företag tjänar på detta och de seriösa företagen tappar konkurrenskraft. De oseriösa företagen kan jobba snabbare och till lägre kostnader, säger han.