Nyheter

Här testas framtidens boende

Lotta Sjödin och Robert Jaaniste, Ikano Bostad. Foto: Anna Sjöström

I en lägenhet i Malmö har Ikano Bostad tillsammans med Ikea forskat för att hitta lösningar på ett flexibelt boende.
Familjerna som ingått i forskningen har bland annat fått testa prototyper av utdragbart sovrum och garderob.
– Vi har lärt oss att framtidens lägenheter måste ha ytor som är återanvändbara och kan användas till flera olika aktiviteter, säger Lotta Sjödin, projektledare och konceptutvecklare på Ikano Bostad.

Under 2014 lämnade åtta familjer tillfälligt sina ordinarie bostäder och flyttade under två veckor in i testlägenheten i området Kirseberg. Där har de levt som vanligt och under tiden provat och utvärderat konkreta lösningar på ett framtida och flexibelt boende.
­- Vi vill hitta saker som gör vardagen bättre för våra kunder. Vi ser att allt fler vill bo i städer och att behovet av flexibilitet har ökat, säger Robert Jaaniste, vd.

Samarbetet med Ikea inleddes för cirka två år sedan och idén om en testlägenhet, ett living lab, växte fram.
– Vi satt ner, i den här lägenheten, och spånade fram förslag. Vi klippte och klistrade och gjorde pappmodeller. Till slut hade vi tolv konkreta idéer vi ville testa och av dem valde vi ut tre att testa här, säger Lotta Sjödin, projektledare och konceptutvecklare.
Sedan tog Ikeas modellverkstad över och tillverkade prototyperna. Det handlar om en utdragbar lösning på ett sovrum och en liknande lösning på en stor garderob. När ingen använder rummet eller garderoben skjuts de enkelt ihop mot ena väggen i vardagsrummet respektive sovrummet.
Dessutom testades också ett upphängningssytem som inte kräver att man borrar eller spikar i väggen.

Lägenheten är på tre rum och kök, cirka 83 kvm. Familjerna som flyttade in i lägenheten bestod av mellan två och sju personer och alla familjekonstellationer såg olika ut. En del familjer hade exempelvis barn hemma var annan vecka och andra bestod av två vuxna som bodde tillsammans, utan att vara ett par.
– Vi ville se hur prototyperna fungerar i deras vardag och valde därför familjer härifrån så att deras ordinarie vardag med jobb, skola och aktiviteter inte skulle påverkas allt för mycket, säger Lotta Sjödin.

Familjernas upplevelser av boendet mättes genom en app där de registrerade vad de kände i realtid och genom flera intervjuer. Familjerna har också spelat in filmer från tiden de bodde där.
– En del svar överraskade. Exempelvis upplevde en del att det var positivt att bo på mindre yta, eftersom man kom närmare varandra, säger Robert Jaaniste.
– Vi hade nog också trott att det mindre sovrummet, prototypen, skulle bli förälderns, eller föräldrarnas rum, men en del barn tyckte att det var mysigt och ville ha det som sitt. Barnen tyckte också att det var en fördel att det låg i vardagsrummet, eftersom det kändes tryggt, säger Lotta Sjödin.
– För vissa familjer ändrades även sättet man umgicks med vänner på. Vissa ville helst inte bjuda hem vänner och bekanta till sin vanliga lägenhet eftersom de kände att det var trångt och oordnat med en säng i vardagsrummet, men det ändrades här, säger Robert Jaaniste.

Ikano Bostad ställde vissa krav på testpersonerna, bland annat fick de i uppgift att anordna en sammankomst eller fest för att se hur det funkade.
Nu ska Ikano fortsätta med arbetet genom att se vilka delar de kan använda, främst i nyproduktion men det kan även bli aktuellt vid renovering av befintliga lägenheter.

Vilka lärdomar drar ni av familjernas upplevelser?
– För att sammanfatta kan man säga att vi lärt oss att återanvända ytorna, det vill säga att en yta kan användas för flera olika aktiviteter och att familjerna ofta uppskattade saker som vi inte hade kunnat förutse, säger Lotta Sjödin.
Kommer fler familjer att bo i testlägenheten framöver?
– Absolut. Vi har inte testat allt vi vill testa än. Vi vill testa andra system att mäta hur familjerna upplever boendet här, men vi vill även prova nya prototyper, säger Robert Jaaniste.