Nyheter

Helgjutet pris till konserthall

NORDBYGG. Uppsala konsert och kongress prisades som 2008 års helgjutna byggnad. Det något skörare Glaspriset 2008 gick till Rica Talk hotel.

— Det här är fantastiskt, det betyder väldigt mycket för oss att ha fått det här priset, säger Mette Kynne Frandsen på danska arkitektbyrån Henning Larsen Arc.

Priset delas ut av Svenska Fabriksbetongsföreningen för tredje gången i ordningen. I motiveringen omnämns bland annat kongresshusets ”monumentala uttryck”.
— Uppsala konserthus är ett unikt hus, det var väldigt spännande att utveckla. Just nu arbetar vi med ett konserthus på Island. Det blir mycket betong där också, intygar Mette Kynne Frandsen.

Rica Talk hotell och Stockholmsmässan, där Nordbygg arrangerades, vann Glaspriset 2008. Ett fyrstjärnigt hotell formgett av Rosenbergs arkitekter, med en byggnadskropp präglad av glas och metall. Skanska Sverige stod för totalentreprenaden när hotellet byggdes mellan 2004 och 2006.

— Vår förhoppning är att få fler priser när ni kommer tillbaka för att delta på Nordbygg 2010. Då har vi byggt ut mässan ännu mer. Glaspriset, stålpriset och betongpriset ska väl ha, säger en brett leende Kjell Nilsson på Stockholmsmässan.