Henrik Bratt, Erlandsson Bygg

 

 

HENRIK BRATT

 

Hur är det att jobba som byggchef?

Det är främst två saker som gör den här rollen så rolig. Dels är det att man jobbar i ett lag, dels att man skapar något. Att man dessutom skapar tillsammans gör det ännu roligare!

Hur ser din arbetsdag ut?

Mina arbetsuppgifter består bland annat av frågor som rör anbud, marknad, projektering och kontakter med kunder och medarbetare. På morgonen mellan 6 och 8 ägnar jag mig åt administration. Sedan blir det mycket möten. Jag försöker vara ute på fältet så ofta jag hinner, det blir ungefär varannan vecka.   Eftersom jag tror på kärnverksamheten är det bra att vara ute och se vad som händer. Det är viktigt att vara en synlig ledare. 

Hur ska en bra ledare vara? Vilka egenskaper bör man ha?

Engagerad och lyhörd! Det är också viktigt att kunna filtrera och ta beslut samt vara tekniskt kunnig. Man ska heller inte glömma bort att berömma.

Hur får man med sig personalen?

Samma svar här. Genom att vara engagerad och lyhörd. Jag är aktiv inom idrotten och tycker att lagidrott är ett bra sätt att lära sig att jobba i grupp. Man sätter upp visioner och mål, och når dessa genom att samarbeta. Alla i laget måste vara delaktiga. När ledaren är lyhörd, påläst och trygg så blir gruppen trygg, ansvarstagande och delaktig. Då har man ett vinnande lag!

Förnyelse är ett av kriterierna som juryn bedömer. Hur jobbar du med förnyelse?

Att behålla sin personal och låta medarbetarna utvecklas är den största framgångsfaktorn. Därför har vi provat några nya grepp på personalsidan. En sak är att man inte ska jobba själv. Särskilt platschefsrollen är utsatt och man kan vara ganska ensam med allt ansvar.  Därför är vi minst två tjänstemän på varje projekt. Oftast är det en entreprenadingenjör och en projektledare som stöttar platschefen, även i produktionstekniska frågor.

Något som är viktigt är att våga lyfta människor. Vissa kan uppleva det som ett tufft steg att gå från exempelvis yrkesarbetare till arbetsledare. Därför erbjuder vi möjligheten att prova en ny roll i ett halvår. Då blir övergången lite mjukare och det finns alltid en möjlighet att gå tillbaka till den tidigare tjänsten.

FAKTA

Namn:Henrik Bratt.

Befattning: Affärsområdes chef, Erlandsson Bygg.

Ålder: 41.

Bor: Onsala.

Familj: Fru och två grabbar, 11 och 13 år.

Intressen:Idrott, främst ishockey.

Karriärväg:Via NCC Construction som arbetsledare, platschef och projektchef 1995-2008, till affärsområdeschef på Erlandsson Bygg  AB  2008-

Ledarskapsmotto:Våga fråga för att skapa dig en egen uppfattning!

Taggar

Årets byggchef

 

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!