Nyheter

Hetaste byggprojekten i väst

Landvetter Södra. Bild: Krook & Tjäder

Forsåker toppar återigen heta listan i Västra Götaland, när Byggfakta rankar de projekt som flest av marknadens aktörer valt ut som extra intressanta i sin bevakning. Tvåan, Landvetter Södra, är ett spännande projekt som inlett samarbete med en sydkoreansk stad.

Forsåkersområdet är ett projekt vi kommer läsa om länge. Konsortiet MölnDala Fastighets AB, Wallenstam, Nordr (Veidekke), Aspelin & Ramm Fastigheter, ByggVesta, Peab Bostad och Trollängen Bostad jobbar vidare för en tänkt byggstart i början av 2022. Just nu pågår det sista arbetet med att färdigställa den första detaljplanen utav totalt två (varav den första delas in i två delar).
Totalt kommer Forsåker bebyggas med cirka 3 000 lägenheter och 4 000 arbetsplatser. Området innefattar även ett skol- och förskoleområde, parker, torg och ett upplevelsestråk i och runt om de gamla industribyggnaderna som finns på området.

Under 2020 färdigställdes den första historiska byggnaden (från 1856), där Mölndala Fastighets AB i mars flyttade in med sitt kontor. Efter 2019 års godkända miljödom har nu arbeten med ån genom området dragit igång, bland annat ett antal saneringsarbeten som följs upp med förberedande arbeten under 2022. 

Vi kikar intresserat också vidare på Landvetter Södra – ett projekt i tidigt skede där man som bäst håller på att ta fram en målbild för etapp 1 – och som petar ner spektakulära Karlatornet och lägger sig på andraplatsen över projekten i Västra Götaland. 

Det kommunägda bolaget Landvetter Södra Utveckling AB i Härryda kommun har uppdraget att leda, utveckla och marknadsföra Landvetter Södra till att vara en hållbar stad från grunden, och här får man fint sällskap av sex starka exploatörer. 

Projektet är intressant ur flera aspekter, inte minst tack vare samarbetet med den sydkoreanska staden Namyangju. Parterna har i dagarna skrivit på ett så kallat systerstadsavtal vilket innebär ett fördjupat samarbete kring hållbar stadsutveckling – båda städerna står inför att bygga nya städer i nära anslutning till storstad, tåg och flygplats. Det innebär även tjänstemannautbyte med besök i Sydkorea respektive Härryda för att lära av varandra på plats. Man siktar också på att uppföra varsin byggnad i respektive stad.

Text: Annica Jansson

          

Projektnamn Rubrik Byggherre Byggkostnad Mkr Byggstart
Forsåkersområdet (fd Papyrus) Nybyggnad av flerbostadshus och verksamhetslokaler i Mölndal MölnDala Fastighets AB 2500 202202
Landvetter Södra Ny stadsdel i Landvetter Flera byggherrar 1500 2023 
Karlatornet Nybyggnad av flerbostadshus, hotell och handel i Göteborg, etapp 1 A Karlastaden Utveckling AB 3500 201708
Gamla Elextroluxfabriken Nybyggnad av upplevelsecentrum i Strömstad Startsidan i Strömstad AB 1000 202104
Handelskvarteret Kulan, Bazar Nybyggnad av köpcentrum m.m. i Gamlestaden Byggherre ej utsedd 1000 2023 
Skaraborgs sjukhus, KSS mottagningsblocket Ombyggnad av sjukhus i Skövde Västfastigheter 600 202011
Spårvagnsdepå Ringön Nybyggnad av spårvagnsdepå m.m. på Hisingen, Göteborg, etapp 2 Flera beställare 847 202102
Skeppsbron, Älvstaden Nybyggnad av bostäder, butiker och kontor i Göteborg Byggherre ej utsedd 225 202104
Kvarter Stuveriet, vid Terminalen, Kvarter E Ny- och påbyggnad av kontor i Göteborg Stena Fastigheter AB 190 202005
Lisebergs Jubileumsprojekt, Liseberg Grand Curiosa Hotel Nybyggnad av hotell i Göteborg, Huvuddel Hotell Liseberg AB 700 201911

Förklaring: Listan består av projekt i olika skeden, både planerade och kommande projekt, men också byggnationer som redan är byggstartade. Gemensamt för dem är att projekten fortfarande har framtida eller aktiva upphandlingar som pågår eller är planerade och som Byggfaktas undersökaravdelning följer och bevakar.
Källa: Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder BYGGFAKTAS olika tjänster Mitt Sverige Bygger och BYGGFAKTA LIVE för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. De väljer själva inom vilket verksamhetsområde de vill bevaka projektmarknaden och vilken typ av projekt som är intressanta för just dem.


Här finns fler topplistor