Nyheter

Hjälp oss hitta sämsta personalrummet

Här är byggnadsarbetarnas personalrum – en husvagn. Så får det inte se ut, enligt Arbetsmiljöverket. Nu kartlägger Arbetarskydd skicket på de svenska personalrummen. Mejla en bild på det värsta du känner till – eller det mest udda du stött på.

I Storlien visade det sig att byggnadsarbetarna inte hade tillgång till något personalrum när Arbetsmiljöverket inspekterade deras arbetsplats. Det som fanns var en husvagn.

När byggnadsarbetare blir svettiga och smutsiga på jobbet ska de ha tillgång till matrum, tvätt- och duschutrymme med kallt och varmt vatten, toalett, omklädningsrum och klädskåp. De ska också kunna torka sina kläder i torkskåp. Arbetsgivaren måste se till att de får det senast den 8 oktober, annars kan vitet på 25 000 kronor dömas ut.

På Öckerö skulle 8-12 hemvårdare samsas om 4 platser. Duschrummet var så litet att det inte ens gick att tvätta händerna ordentligt och när någon duschade rann vattnet ut på golvet. Det fanns ingenstans att hänga sina kläder och akterna kunde inte förvaras säkert, eftersom golvet inte höll för dokumentskåp. Det var trångt, det var saker på golvet och det luktade mögel.

Det tog ett år från det att huvudskyddsombudet och ett skyddsombud slagit larm, med stöd av hänvändelseparagrafen, till att personalen fick flytta in i ljusa fina lokaler. Bara ett par veckor senare skulle vitet på 100 000 kronor ha dömts ut.

Varken husvagn eller barack dög alltså som personalrum. Hur ser personalrummet på ditt jobb ut? Tipsa oss om det värsta personalrummet du träffat på.

Mejla till [email protected]