Nyheter

Höghållfast specialstål i Friends Arena

I morgon lördag sker den festliga invigningen av Friends Arena i Stockholm — en av de största multifunktionsarenorna i norra Europa. Tack vare det öppningsbara taket, där Ruukki har levererat stålkonstruktionen, och de utbytbara spelunderlagen kan Friends Arena kallat anpassas till evenemang av de mest skilda slag året om.

Friends Arena kommer att vara hemmaplan för svenska fotbollslandslaget.

Vid fotbollsmatcher har arenan plats för 50 000 åskådare, och vid konserter och andra evenemang rymmer den 65 000 personer. Tack vare det öppningsbara taket, där Ruukki har levererat stålkonstruktionen, och de utbytbara spelunderlagen kan Friends Arena (tidigare kallat Swedbank Arena) anpassas till evenemang av de mest skilda slag året om.  Invigningsfestligheterna kommer att bli den största showen i Sverige genom tiderna.

–  Ruukki svarar för pålningsarbeten, tillverkning och installation av bärande konstruktioner samt leverans och installation av takelement till arenan. Konstruktionerna är utvecklade och tillverkade i Ruukkis fabriker i Ylivieska och Peräseinäjoki. Genom en hög prefabriceringsgrad av konstruktionerna ville Ruukki tillsammans med beställaren minska riskerna vid byggnadsarbetet och öka arbetssäkerheten, säger Esko Vattulainen, projektansvarig hos Ruukki för Friends Arena.

Vid tillverkningen av de bärande fackverken till arenan användes Ruukki Optim-specialstål, ett av Ruukkis höghållfasta stål. Användandet av Optim minskade takkonstruktionens vikt med nästan 600 ton och kostnaderna med 2,2 miljoner EUR jämfört med vanligt stål. I konstruktionen finns specialstål upp till 900 i sträckgräns vilket har sparat upp till 70 procent  i vikt jämfört med traditionella kvalitéer.

–  Användandet av höghållfast stål i konstruktionen ger inte bara stora kostnadsbesparingar utan även en klart minskad miljöpåverkan i och med lägre materialvikt och lättare transporter, säger Johan Magnusson på Ruukki Metals.

Friends Arena var ett intressant och utmanande projekt både på grund av den enorma storleken och de speciella lösningarna, till exempel det öppningsbara taket. Ruukkis planerings- och installationskompetens var det som övertygade beställaren om förmågan att genomföra en sådan arkitektoniskt imponerande lösning.

Arenan ligger i Stockholms grannstad Solna, där Skandinaviens största köpcentrum Mall of Scandinavia kommer att stå färdigt på hösten 2015. Ruukki levererar stålkonstruktionerna även till köpcentret.