Nyheter

Höjde standarden i tornen

Tomas Cederlund. Foto: Susanne Bengtsson

Arkitekturen krävde inredning utöver det vanliga.
Därför anlitade Wallenstam designduon Simon & Tomas för att designa lägenheterna i Tuletornen i Sundbyberg.
– En bit in i projektet valde vi att göra en standardhöjning, säger Annica Modin, konceptutvecklare hos byggherren Wallenstam.

Tuletornen i Sundbyberg är två fastigheter bestående av totalt 180 bostadsrätter. Med sina 16 våningar blir de Sundbybergs högsta bostadshus. Men de syns inte bara på grund av sin höjd, utan även designen sticker ut. Fasaderna består av betong, aluminium och glas. De veckade, generösa balkongerna skapar ett böljande, asymmetriskt mönster.

Husen är ritade av Mats Eriksson och Tobias Nissen på Vera Arkitekter, och inredningsdesignen har skapats av inredarna Simon Davies och Tomas Cederlund.

– Vi kände en bit in i projektet att vi ville ha något annat än standardlösningar i lägenheterna. De två tornen krävde något mer, något exklusivt. Då ringde jag Simon och Tomas, säger Annica Modin, konceptutvecklare för nyproduktion, och fortsätter:

– Wallenstam är i första hand en hyresrättsproducent. På Tuletornen ville vi skapa något annorlunda och mer exklusivt i en stadsdel som växer snabbt. Vi tror att folk vill ha något extra och är beredda att betala för det, säger Annica Modin som även jobbade med Wallenstams projekt Ture nr 8 på Östermalm.

Satsningen visade sig gå hem. Till säljstarten i slutet av augusti hade drygt 3 000 personer anmält intresse. Cirka 5oo personer kom till säljstarten, och flera hade köat över natten för att få köpa sin drömlägenhet. Alla 1:or och 2:or i det första tornet sålde slut på direkten.

– Man ska inte bara känna att man köper en lägenhet. Här köper man en livsstil. Många vill ha en bostad med identitet och personlighet, säger Tomas Cederlund.

Väl inne i Tuletornen möts man av en entré som ger känslan av en hotellobby, med bladguld i taget, stora takkronor av koppar och en räfflad tapet som anspelar på fasaden. Hela fastigheten andas hotellkänsla. Korridorerna har röda heltäckningsmattor och guldtapeter. Huset signalerar allt annat än standard. I lägenheterna går fasadens böljande form igen i skåpsluckor, väggar och handfat. Färgskalan går i grågröna toner.
– Vi har valt relativt neutrala toner och plockat in de färger som finns i omgivningen, bland annat på de intilliggande 50-talsfasaderna. En utmaning har varit att låta ljuset tala utan att behöva måla vitt.

Wallenstam har valt att ta ett helhetsgrepp om kvarteret runt Tuletornen. I samband med att man byggde de två tornen fick Wallenstams hyresrätter i området en ansiktslyftning. Tuletorget genomgår en renovering, och Simon och Tomas ligger bakom även torgets nya utformning.
– Genom att göra torget mer attraktivt drar det till sig näringslivet. Vi har exempelvis tecknat avtal med ett exklusivt gym och restauranger. Det ska bli innerstadsstandard här, säger Annica Modin.

DMJ Bygg AB har varit totalentreprenör. Att slutprodukten blev något helt annat än vad som var sagt från början är inget som bekymrat Tommy Heydecke, platschef på bygget.
– Det här har varit ett spännande projekt att jobba med. De här husen kommer att synas i all evighet. Det är roligt att bygga högt. Jag hade gärna byggt ännu högre.
 

FAKTA Tuletornen, Sundbyberg
Byggherre: Wallenstam
Byggentreprenör: DMJ Bygg AB
Arkitekt: Vera Arkitekter
Inredning: London W8
Lägenheter: 180 bostadsrätter, varav 60 st 1:or, 60 st 2:or, 60 st 4:or.
Prisexempel: 1 rok, våning 6, 39 kvm, med balkong – 2.395.000 kr

2 rok, våning 10, 49 kvm med balkong – 3.095.000 kr 

4 rok, våning 14, 85 kvm med balkong – 5.780.000 kr