Nyheter

Hon startar nytt projekt mot svartjobb

NORDBYGG. Bemanningsföretaget Expandera Mera tar ett eget initiativ för att motverka svartjobben i byggbranschen. Jessica Löfström, vd startar ”StoppaSvartjobb”. <br></br> — Vi vill visa vilka som tar avstånd från att anlita svart arbetskraft,

På Nordbyggmässan presenterar Expandera Mera en ny fond, StoppaSvartjobb. Målet är att alla arbetsgivare i byggsektorn ska vara seriösa. Det fungerar som en fond som samlar in och delar ut pengar till metodutveckling och forskning som på olika sätt gynnar målet om en vit byggbransch.

— Att ha bra ekonomi i ett byggprojekt är ibland viktigare än medmänsklighet och fackliga rättigheter. Det finns byggare som vill rättfärdiga svartjobb i vissa fall och på så sätt utgör en grogrund även för den organiserade brottsligheten. Därför måste vi rannsaka oss själva och tydligt ta ställning, säger Jessica Löfström.

Idéerna utvecklas i en artikel på Aftonbladets debattsidor. Målet är att det ska synas tydligt vilka som tar avstånd från att anlita svart arbetskraft och vilka som inte gör det.
— Genom att köpa och bära StoppaSvartjobbs symbol, ett svart armband, ska både byggare och kunder, tydligt kunna visa sitt ställningstagande och stödja arbetet mot svartjobb, säger Jessica Löfström.

Hon pekar på att det hänt något de senaste åren. Det handlar inte längre om svenska snickare som extraknäcker på grannens hus.
— I dag ser vi papperslösa som utnyttjas och lever i Sverige under miserabla förhållanden. Det här är något nytt som vi tidigare inte har sett i Sverige.

Varför gör du detta på egen hand?
— Sveriges Byggindustrier och Byggnads har inte velat gå med än så länge, men jag räknar med att de går med när de ser vad detta är för något, säger Jessica Löfström.
— ID06 som branschen driver är bra och detta är tänkt som ett komplement.