Nyheter

HSB-chef döms för svindel

HSB Malmös förre vd Johnny Örbäck och två medåtalade döms till fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Domen gällde fastighetsaffärer som kostade HSB 38 miljoner kronor.

Örbäck och en tidigare fastighetschef på HSB Malmö dömdes samtliga till fängelse i ett år och sex månader för grov trolöshet mot huvudman. En fastighetsmäklare från Helsingborg dömdes samtidigt till fängelse för medhjälp till samma brott.

— Jag har aldrig i mitt liv blivit så chockad som jag blev när jag fick reda på domslutet. Det blir nu en överklagan till hovrätten, jag hoppas att det inte tar för lång tid bara, säger Johnny Örbäck till Sveriges Radio Malmö.

De före detta HSB-cheferna åtalades för att under början av 2000-talet ha genomfört medvetet dåliga fastighetsaffärer. Affärerna ska ha kostat HSB omkring 38 miljoner kronor, varav åtminstone 12,3 miljoner ska ha varit provision till mäklaren.

Från HSB Malmös sida betonar nuvarande vd:n Lars Danielsson att organisationen vidtagit omfattande åtgärder för att minska risken för liknande brott.
— Vi är ett helt annat HSB Malmö i dag än 2000 och 2002, säger han i ett uttalande.
Åtgärderna gäller utökad intern kontroll, tätare bokslut och stramare rutiner samt samråd med advokat vid alla fastighetsaffärer.