Nyheter

”Ibland kan jag sakna pulsen på Råsunda”

Han är domaren som hamnat i byggbranschen. En idéspruta med bristande tålamod. Jonas Karlsson, vd på Tommy Byggare, trivs som fisken i vattnet. <br></br> — Fotbollen har lärt mig hantera människor, säger han.

På ett tak i Alingsås står en man som är påtagligt lik förre justitieministern Thomas Bodström. Båda har en utstrålning som kombinerar sport och pappersarbete. Men mannen på taket heter Jonas Karlsson och är vd på Tommy Byggare. Han står där för att visa företagets största bygge hittills i hemstaden: gallerian Storken med lyxiga radhus högst upp.

— Det blir mest medelålders par vars barn vuxit upp som kommer att bo här. Jag tror att en barnfamilj också flyttar in. De visste faktiskt inte att det var på ett tak när de tackade ja, skrattar Jonas Karlsson, innan han kliver vidare på bygget.

Att träffa Jonas Karlsson är att svepas med i ett moln av fokuserad energi. Ett bestämt handtag, en fast blick, och sedan entusiastiska berättelser. Främst då om viljan att jobba med ett utvecklande ledarskap.

— Som ledare styrs jag av att mina medarbetare ska växa. Sedan vill jag såklart att bolaget ska få en ökad lönsamhet. Jag tror att det hänger ihop, förklarar han när Byggvärlden först möter honom i Tommy Byggares ljusgula lokaler, mitt i Alingsås.

Jonas Karlsson är en av tre personer som under våren svarat på frågor i Byggvärldens återkommande chefspanel. Om saker som mentorskap, delegering och rekryteringar. Men vem är denna nyblivna vd? Han har suttit på sin post i cirka elva månader. Innan dess jobbade han i 14 år på NCC, bland annat som platschef och arbetschef.

— Jag skulle nog kunna kallas för en idéspruta. Och så är jag väldigt entusiastisk. Sedan är jag väl kanske inte lika bra på att låta idéerna landa och jag kan nog uppfattas som otålig, säger han i ett något lägre tonläge än vanligt.

Otålig eller ej. Jonas Karlsson brinner för det han gör. När han fick erbjudandet att börja på Tommy Byggare tvekade han inte en sekund.

— Jag tänkte wow, vilken chans att få testa på något nytt. På ett mindre byggföretag som detta har jag ju chansen att få arbeta dagligt operativt samtidigt som jag lägger upp långsiktiga strategier.

Ja, vad är skillnaderna mellan en byggjätte som NCC och ett mellanstort byggföretag som Tommy Byggare?
— Det är mycket som skiljer. Till exempel att det inte finns samma skyddsnät här. Funkar man inte på en post så kan man inte direkt flyttas till någonting annat på samma självklara sätt. Sedan är såklart kärnverksamheten densamma.

Vad är den största utmaningen?
— Tillgången på arbetskraft är den största utmaningen. Bristen på framförallt plats- och arbetschefer begränsar oss. Vi försöker lösa det med att rekrytera yngre från högskolor men vi vill ha äldre medarbetare också.

Och hur många kvinnor jobbar hos er?
— Jag hoppades att du inte skulle fråga det. Just nu har vi bara kvinnor på ekonomi- och administrationsavdelningarna. Men vi försöker verkligen ändra på detta. På den här punkten är jag otålig.

En annan viktig uppgift för Jonas Karlsson är att göra sig synlig och tillgänglig för alla de 150 medarbetarna i företaget. Det innebär att tid avsätts för platsbesök.

— Det handlar såklart också om att jag ska profilera mig som ny vd. Det här är ju ett företag som präglats enormt av de gamla ägarna, förklarar han.

De gamla ägarna ja. I mer än femton år har Tommy Byggare haft i stort sett samma ägare: Sven Lerander och Anders Axelsson. Sven Lerander har varit ägare eller delägare sedan 1980.

Du är den första vd:n i ett inkört företag och nu sitter de gamla ägarna i styrelsen. Funkar det bra?
— Det går jättebra. De är inte inne och rotar i verksamheten. Tvärtom är de stöttande. Annars var det en liten farhåga innan jag började. Att börja i ett litet privatägt företag kan ju vara svårt.

Tillbaka på taket av gallerian Storken pågår arbetet med att färdigställa lägenheterna för fullt. De är påtagligt lyxiga med fasader av sibirisk lärkträ. Utsikten över Alingsås är magnifik. I ett hörn av taket, eller innergården, står en back med tomma ölflaskor.

— Vi har precis haft lite vattenläckor så arbetet är försenat med några dagar. Byggarna har jobbat otroligt pressat så det där är de värda, kommenterar Jonas Karlsson leende.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
— Oj, det varierar. Lämnar jag inte barnen på dagis så är jag på plats klockan sex. Det är på morgonen som jag har tid att svara på mejl och gå igenom posten. Sedan är det möten, platsbesök och annat som tar upp tiden. Sedan försöker jag att gå i tid. Eftersom jag bor i Borås tar jag samtal jag inte hunnit med i bilen hem. Och jag jobbar alltid en stund hemma när barnen lagt sig. Det funkar bra för mig.

Det låter som om du jobbar en hel del, är du arbetsnarkoman?
— Nej, det är jag inte. Det kanske blir 50 timmar i veckan.

Annat var det fram tills för ett par år sedan. Jonas Karlsson hade nämligen en parallell karriär som fotbollsdomare i superettan. 76 matcher hann han med innan han la av för två år sedan.

— Jag var tvungen att välja. Jobbet som domare var en deltidstjänst samtidigt som jag jobbade heltid på NCC. Det funkade inte så bra, speciellt inte som småbarnspappa. Men jag kan sakna pulsen på Råsunda i Solna med AIK-fans som ropar så högt att man inte hör sig själv.

Är du som en domare på Tommy Byggare nu?
— Nej det är jag inte. Som vd ska jag utveckla företaget och medarbetarna. Jag utvecklade inte ett fotbollslag på samma sätt som jag nu utvecklar Tommy Byggare med hjälp av engagerade medarbetare.

Fakta / Tommy Byggare

Bygg- och fastighetsföretagmed heltäckande service inom byggsektorn. Huvudinriktningen är kommersiella fastigheter för handel och industri samt bostäder.

Grundades 1970av Tommy Svantesson.

Huvudkontor i Alingsås. Lokalkontor i Herrljunga, Vårgårda och Göteborg.

Antal anställda 2007:132.

Omsättning 2007:330 miljoner kronor.

Fakta / Jonas Karlsson

Ålder:37

Titel: Vd för Tommy Byggare.

Utbildning: Byggnadsingenjör.

Familj:Sambo och tre barn varav två är egna sedan tidigare förhållande.

Bor:Villa i Borås.