Inneklimatarenan presenterar det senaste inom ventilation

 
Inneklimatarenan presenterar det senaste inom ventilationFOTO: Svensk Ventilation 2016 var första gången Svensk Ventilation hade en scen på Nordbygg, som sedan växte och utvecklades till 2018, och som i år är ännu större och har fått det storslagna namnet Inneklimatarenan. Scenen, som Svensk Ventilation delar med Svensk Automation kommer att bjuda på ett fullspäckat program med föreläsare från högskolor, myndigheter, forskningsinstitut och personer från branschen.

Svensk Ventilation är en branschorganisation vars medlemsföretag sysselsätter 10 000 medarbetare. De är remissinstans när det gäller ventilationsfrågor, tar fram branschrekommendationer, jobbar med standardisering och utbildningsfrågor – och är en av medarrangörerna av Nordbygg.

Vi ringde upp Britta Permats, VD på Svenska Ventilation, för att få reda på lite av vad som kommer att hända på deras scen Inneklimatarenan under Nordbygg 21-24 april på Stockholmsmässan.

– Det blir nyheter som exempelvis injustering av luftflöden, styrning, digitalisering, AI, nya branschstandarder, fastighetsägare som visar upp goda exempel och mycket mer, berättar Britta Permats.

– Första dagen, tisdag 21 april, handlar det om global ventilation och trender utanför Sverige. På onsdagen redovisar RISE spännande forskningsresultat som berör ventilation. På torsdagen presenteras de nominerade till Stora inomhusklimatpriset. Priset delas senare ut på Nordbygg-scenen. Samma dag kommer även Boverket att berätta om jobbet med att förändra byggreglerna, och om sitt regeringsuppdrag att arbeta för bättre inomhusmiljö. På fredagen har vi ett brandpaket om bland annat brandskydd och brandskyddsventilation.

Vilka hoppas ni ska komma och lyssna?

– Vi vill att fastighetsägarna ska komma dit, liksom byggherrar, entreprenörer och VVS-konsulter. Men alla är förstås välkomna!

Vilken är den hetaste frågan inom ventilationsbranschen just nu?

– Energieffektivitet är fortfarande hett, på det temat kommer fastighetsägare att medverka för att berätta om ett av sina hus där man lyckats halvera energianvändningen samt förbättra inomhusklimatet. Sambandet mellan inomhusklimat, hälsa och produktivitet är också en aktuell fråga. Precis som digitalisering, och då bland annat sensorer som kan mäta och styra ventilationen.

Varför är det viktigt för Svensk Ventilation att medverka på Nordbygg?

– Det är viktig mötesplats för branschen, och ett bra forum att visa upp goda exempel på ventilationslösningar.

Vad ser du personligen mest fram emot på Nordbygg?

– Det ska bli kul att lyssna på alla som kommer dit, att förkovra sig och lära sig något nytt. Nordbygg är ett utmärkt forum för att införskaffa kunskap. Jag kommer förresten också själv att föreläsa på temat ”klimatförändringar ställer nya krav”.

Något särskilt du då kommer att ta upp?

– Ja, bland annat hur den stigande koldioxidhalten och ett allt varmare klimat påverkar ventilationsbranschen. Jag tar också upp hur luftföroreningar, partiklar i luften, påverkar hälsan, och vad filtrering kan bidra med.

FAKTA:
Visste du att....
  • …vi i Sverige har en medellivslängd på 83 år och att vi av dessa vistas 72 år inomhus, varav 58 år hemmet. 
  • Men bara 6 år utomhus och 5 år i någon typ av fordon. Av detta är det lätt att förstå betydelsen av inomhusmiljön och vikten av bra ventilation. Ändå pratas det mest om utomhusmiljön…

Text: Pär Jonasson Foto: Svensk Ventilation

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!

 
 
 
 
-->