Nyheter

”Investeringar ska göras i lågkonjunktur”

Det finns de som går mot strömmen. Fastighetsägaren Klas Lif till exempel. I förra veckan invigde han sin nya husfabrik i Jämtland. <br></br> — Det är under lågkonjunkturerna man kan göra klipp, säger han.

Den nya hus- och fabriksbyggnaden, som ligger i Pilgrimsta, strax söder om Östersund, invigdes förra torsdagen av landshövdingen Britt Bohlin. Bakom bygget står Storsjöhus AB, som tidigare sålt ägt fastigheter, men som i och med detta får sin första husfabrik.

— Vi bygger av flera skäl. Dels har nuvarande underleverantörer svårt att klara av den orderstock vi har, och dels är jag 72 år och ska snart dra mig tillbaka. På det här sättet säkrar jag verksamheten för framtida ägare, förklarar han.

Målet är att fabriken, som hade en produktionskostnad på cirka 10 miljoner kronor, ska producera ungefär 200 hus per år. Till en början har fabriken anställt 14 personer, men personalstyrkan kan komma att växa framöver, meddelar Klas Lif.

Är det inte vågat att bygga en helt ny husfabrik mitt i en lågkonjunktur?

— Nej. Jag ska säga dig att jag varit med om tre lågkonjunkturer som företagare och jag har investerat varje gång. Investeringar ska göras i lågkonjunkturer. Det är billigare nu helt enkelt. Och jag vet ju att produktionen kommit igång till nästa höst igen.