Nyheter

Invigning av hus för unga

Nu invigs Villbo-huset i Huddinge, ett hus för ungdomar som byggts med krav på låga hyror. Huset har byggts i samarbete mellan Huge Fastigheter och nätverket jagvillhabostad.nu.

Rimlig månadskostnad, gott om förvaringsutrymmen och möjlighet att stänga en dörr om sig om man delar lägenhet med andra. Det är de tre viktigaste önskemålen som unga vuxna har om sitt boende, visar marknadsundersökningar som nätverket för unga bostadssökande jagvillhabostad.nu genomfört.
Vid lunchtid under tisdagen invigde nätverket och samarbetspartnern Huge Fastigheter hyreshuset Villbo, där samtliga dessa krav är uppfyllda.
– Det är väldigt roligt, vi har fått en väldigt bra sluthyra och en lyckad produkt, säger Tobias Olsson, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu.

Han är på plats vid Villbohuset på Klockarvägen i centrala Huddinge för att vara med under invigningen av de 31 hyresrätterna. Samtliga lägenheter är ettor och tvåor som byggts med krav på låga hyror, små ytor och möjlighet att dela av bostaden.
– I tvåorna på 48 kvadratmeter finns det två fönster i sovrummet, vilket ger möjlighet att dela av det för unga som till exempel vill bo med kompisar, säger Tobias Olsson.
– Lägenheterna är yteffektivt byggda för att hålla nere hyreskostnaden, det har vi fått kämpa en hel del för att få igenom. I dag produceras sällan små lägenheter, tvåor är snarare uppåt 60 kvadratmeter eller mer. Då blir sluthyran därefter.
Den största svårigheten under byggprojektet har enligt Olsson varit just att få igenom kraven på små lägenheter med välplanerade boytor.
– Mycket av arbetet har handlat om att vara en vass beställare och göra en tydlig upphandling. För vår del har det inneburit att hålla en hård kontroll över byggprocessen, med fokus på vad hyran slutligen ska vara.

En vanlig missuppfattning är enligt Tobias Olsson att unga vuxna inte kan tänka sig att betala annat än småpengar för sitt boende.
– De flesta unga prioriterar sitt boende så högt att de kan tänka sig att betala ganska mycket. 21 procent av de ungdomar vi tillfrågat i en opionionsundersökning kan tänka sig att betala över 6 000 kronor i månaden för sin bostad.

I början av 2008 kommer jagvillhabostad.nu att presentera en rapport om projektet och om vad ungdomar vill ha för typ av bostad. Liknande byggprojekt som Villbo-huset pågår redan i Göteborg, i samarbete med HSB, och i Stockholm tillsammans med Svenska Bostäder. Men redan nu söker nätverket nya projekt, denna gång i Malmö.
– Vi har sökt en byggherre som kan tänka sig att bygga den här typen av hus i Malmö. Det roliga är att vi inte haft några problem med att hitta intresserade samarbetspartners, säger Tobias Olsson.