Ishallen är Norrlands hetaste bygge

 
Ishallen är Norrlands hetaste byggePå det gamla SJ-området mitt i Bollnäs har rivningsarbetet kommit igång för att göra plats åt Bollnäs nya bandyhall. Foto: Tomas Burvall Bollnäs GIF slutade på tolfte plats i bandyns elitserie i år. Men i Byggfaktas tabell över de hetaste byggprojekten har Bollnäs en topplacering.

Bygget av en ny ishall i bandymetropolen Bollnäs är Norrlands hetaste projekt. Det är Byggfakta som rankar de projekt som flest av marknadens aktörer valt ut som extra intressanta i databasen.

Den anrika hälsingeklubben är en av ett fåtal elitserieklubbar som fortfarande saknar inomhushall, och diskussionerna om en bandyhall har pågått länge i kommunen.

- Diskussionerna och dialogen med kommunen började för cirka tio år sedan. Många invånare har varit för en ishall och menar att bandyn sätter Bollnäs på kartan, medan andra har varit emot och varit oroliga för finansieringen och placeringen, säger Sofia Nordell, ordförande i Bollnäs Bandy, som inte är inblandade i själva bygget utan kommer att bli hyresgäster i hallen.

Men nu är projektet igång, och till säsongen 2022 hoppas Bollnäs på spel inomhus i den nya anläggning som ska byggas på SJ:s gamla spårområde mitt i stan. I dagsläget pågår rivningsarbeten för att göra plats för hallen. Marken ska även saneras.

– Det här är ett gammalt tågområde där SJ lagat lok tidigare. Så snart saneringsanmälan godkänts inleds saneringsarbetet, men det pågår kompletterande provtagning, säger Jenny Linghede, projektchef hos byggherreombudet SBB Norden.

Parallellt med saneringen hoppas man kunna komma i gång med grundläggningen.

– Vi hoppas på byggstart sommaren 2021. Målet är att hallen ska vara klar i september 2022.

Byggnaden består av en stålstomme och sandwichelement. Hallen får en läktare med plats för 3500 åskådare, omklädningsrum och andra serviceytor. Exakt hur fasaden kommer att kläs är inte bestämt ännu.

– Vi håller på med bygglovsprojektering, säger Jenny Linghede.

Byggherre är Bollnäs Bandy Fastighets AB. HENT har upphandlats som totalentreprenör. Tyréns är ansvarig arkitekt och konstruktör för projektet.

Hallen ska användas främst för bandy och kommunal skolverksamhet på is. Från Bollnäs GIF:s sida ser man fram emot den nya arenan.

– Hallen kommer att ge oss de förutsättningar som krävs för att attrahera och behålla spelare och utveckla ungdomsbandyn i kommunen så att egna spelare kan få växa in i A-laget, säger Sofia Nordell.

Årets bottenplacering i serien var ett undantag.

- Det var första året på evigheter som Bollnäs missade slutspelet. Det är klart att vi ska vara med och spela slutspel!

Norrlands hetaste byggprojekt:
          
RankingProjektnamnRubrik  ByggherreByggkostnad Byggstart
1Bollnäs Bandyhall, gamla SJ-områdetNybyggnad av ishall, Bollnäs  Bollnäs Bandy Fastighets AB120202104
2Bergsbadet JärvsöNybyggnad av upplevelsebad med SPA-anläggning i Järvsö  Järvsö Bergsbad AB5002025 
3Gävle sjukhus, rivning hus 11-14, nybyggnad hus 62Rivning av hus 11-14 & nybyggnad 62 Gävle sjukhus  Region Gävleborg5502023 
4Björnrike SydUppförande av fjällanläggningar i Örndalen, Härjedalen.  Örndalen1000202204
5Gavle ViewNybyggnad av flerbostadshus i Södertull  Sehed Bygg Gävleborg AB1502023 
6Hudiksvalls sjukhus, operation, hus 7 och 8, Etapp 1a & 1bOmbyggnad av centraloperation mm på sjukhus, Etapp 1a & 1b  Region Gävleborg500202003
7MultiaktivitetshusetNybyggnad av multiaktivitetshus, Gällivare  Gällivare kommun750202109
8PolisstationNybyggnad av polishus i Kiruna  LKAB Luossavaara-Kiirunavaara AB430202008
9Gävle Sjukhus, hus 60På- och tillbyggnad av hus 60 på sjukhus  Region Gävleborg5502022 
10VasaskolanAllmän upprustning och nybyggnad av skola, Gävle  Gavlefastigheter Gävle kommun AB300202104

Källa: Byggfakta

Taggar

Ishall

 

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se