Nyheter

”Jag försöker jobba gränsesprängande”

Konstantin Spinos sökte sig till Veidekke för att få starta något nytt. I dag, fyra år senare, omsätter Veidekke Underjord 300 miljoner kronor.

Efter att ha arbetat tolv år på Skanska tyckte Konstantin Spinos att det var dags för det norska företaget att växa på den svenska marknaden.

– Jag tog kontakt med Veidekke och frågade om de ville starta underjordverksamhet även här. Jag ville verkligen testa att bygga upp något från grunden.

På våren 2006 började han sitt nya jobb som arbetschef på Underjord.

I dag har avdelningen 94 anställda och omsatte drygt 300 miljoner kronor 2009. Bland uppdragen finns Norra Länken och Vänerbanan.

– De här åren har varit väldigt utvecklande, jag har lärt mig hur allting hänger ihop. Hur viktigt det är att vi tjänstemän och yrkesarbetare jobbar ihop. Det är de som jobbar vid maskinerna som kan dem bäst.

– Det kan vara så enkelt som att ha en gemensam matsal. Men det handlar också om hur man bygger upp organisationen för att hitta samspelet.

Lite norska har Konstantin Spinos också lärt sig. Särskilt mycket gillar han ordet ”gränsesprängande”

– Veidekkes värderingar bygger på att man ska vara entusiastisk, professionell, redelig och gränsesprängande. Varje dag gäller det verkligen att fråga sig: Är vi så gränsesprängande?

Byggbranschen är konservativ, tycker Konstantin Spinos. För att vara konkurrenskraftig måste man hitta nya vägar att arbeta.

– Den största utmaningen är få till ett väl fungerande system för erfarenhetsåterföring, en samverkan mellan kalkyl och projektering.

Konstantin Spinos säger att han avskyr ordet chef, och vill hellre se sig som coach.

– Jag vill få personerna i laget att prestera så bra de kan, egentligen ska jag kunna sitta med fötterna på bordet och veta att allt fungerar. Då har jag lyckats.

Konstantin Spinos, arbetschef Underjord, Veidekke Entreprenad AB, Anläggning Öst. 94 medarbetare. Omsättning 300 miljoner 2009

Ålder: 43.

Bor: Ekerö utanför Stockholm.

Familj: Fru och tre söner.

Fritidsintressen: Skidåkning, brädsegling och fotboll.

Karriärväg: Väg och vatten, KTH. Tolv år på Skanska och sedan 2006 arbetschef på Veidekke.

”Om jag inte var byggchef”: ”Något helt annat, som konstnär eller musiker”.

Ledarskapsmotto: Att göra mig själv överflödig.

Jurykommentar: En sann ”intraprenör” som byggt upp en verksamhet från grunden. Lyckas kombinera ledarskap, lagbygge med kunskaper inom tekniskt avancerad verksamhet under jord där han finner nya tekniska lösningar.

De utser årets byggchef

Åsa Söderström Jerring, har varit vd på NCCs dotterbolag Ballast Väst. Nu styrelseproffs i JM med flera bolag.

Joachim Berner, sitter i styrelsen för bland annat Forma Publishing Group och MQ.

Hidayet Tercan, entreprenör, föreläsare, debattör och grundare av bland annat vårdföretaget Zemrete.

Björn Wootz, ansvarig för strategisk ledarutveckling på NCC i 20 år.

Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna.

Fredrik Karlsson, chefredaktör Byggvärlden.