Nyheter

Janna Valik Boverkets nya generaldirektör

Janna Valik har utsetts till ny generaldirektör för Boverket. Det blir nu hennes uppgift att leda myndigheten — som ska gå i täten för ett hållbart byggande.

Janna Valik presenterade på en presskonferens på Boverket i Karlskrona under torsdagen:
— Boverket står inför viktiga uppgifter att med samhällsbyggandet ge en grund för den hållbara utveckling som klimat och miljö kräver. Jag vet att Janna Valik på ett utmärkt sätt kommer att leda Boverket i den uppgiften, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Janna Valik har en lång bakgrund på Migrationsverket där hon verkat som generaldirektör under åren 2004-2007. Därmed anser regeringen henne bäst lämpad att leda Boverket av de sökande till tjänsten.
— Janna Valik har en gedigen erfarenhet av att leda myndighetsarbete både i förvaltningsskede och i förändringsarbete. Hon har i rekryteringen och med sin erfarenhet visat mycket goda ledaregenskaper, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Dessa egenskaper prioriteras därmed högre än sakkunskap. Bland förhandsfavoriterna fanns Lise Langseth, chef för husbyggnadsdivisionen på Boverket. Hon var med i slutfasen av rekryteringen men föll på mållinjen.