Nyheter

Janna Valik: ”Det är samhällsfrågor av stor vikt”

Hon känner ett stort engagemang för boendefrågor och gillar ordning och reda. Janna Valik ser fram emot att påbörja sitt uppdrag som generaldirektör på Boverket.

Hallå där Janna Valik, som har utsetts till ny generaldirektör för Boverket. Hur känns det?
— Jättekul. Jag tycker att det ska bli väldigt spännande och roligt. Jag har ju sökt jobbet och ville verkligen ha det.

Varför det?
— Boverket har ett uppdrag som tilltalar mig väldigt mycket. Jag är en jordnära person med behov av stabilitet och ordning och reda. Och för Boverket finns ett stabilt regelverk men samtidigt tillkommer analys, utveckling och planering. Det är samhällsfrågor av stor vikt för alla människor. Den kombinationen väcker ett stort engagemang hos mig.

Hur vill du driva Boverket?
— Det vore dumt och förmätet av mig att svara på det. Jag har inte börjat än. Jag ska läsa på och träffa medarbetare och experter, därefter tror jag att jag är mogen att ha någon idé.

Varför slutade du på Migrationsverket?
— Jag har jobbat med migrationsfrågor under ganska lång tid. Skulle jag satsa på en ny bana måste jag ta steget ut. Jag var mogen att prova på något nytt.

Det var inte så att du inte längre hade regeringens förtroende?
— Jag uppfattade det inte så. Inte ens efteråt har det kommit fram någon annan agenda.

Migrationsverket skakades av flera problem under din tid där. Är det något du önskar att du hade gjort annorlunda?
— Både ja och nej. Det finns säkert saker jag borde ha gjort annorlunda. Men sammantaget fick Migrationsverket ordning på sin ekonomi och på sin organisationsstruktur och klarade övergången till domstolsförfarandet på ett utomordentligt bra sätt.

Ser du fram emot en lugnare post?
— Jag har inte sett det så. För mig har det vägledande varit att hitta ett verksamhetsområde där jag kan bidra med mina erfarenheter.

Var bor du?
— I Falkenberg, så jag ska veckopendla till Karlskrona till att börja med.