Nyheter

Jätte-Pinocchio <br></br> på plats i Borås

En anonym donation på flera miljoner kronor ledde till ett stort konstbråk i Borås. Skulle staden ta emot en nio meter hög Pinocchio-staty eller inte? Nu har den till slut både byggts och invigts. <br></br> — Det känns lite som att föda en be

Skulpturen, signerad den amerikanska konstnären Jim Dine, har skänkts till Borås av några hemliga donatorer. Gåvan på 8,5 miljoner kronor ska täcka hela kostnaden för att skapa, bygga och transportera Pinocchio.

— Min bedömning är att vi kommer att klara oss inom den summan, säger Elisabeth Lundgren, kulturchef i Borås.

Idén om en jättestaty föddes 2005. Då tillfrågades Jim Dine, som var i Borås i samband med en annan utställning, om han kunde skapa något mer beständigt till Borås. Den som ställde frågan var textilfabrikören och konstsamlaren Bengt Swegmark, som senare blev talesperson för de anonyma donatorerna.

— Det var väldigt smart av Bengt Swegmark, för de här riktigt, riktigt stora namnen är väldigt svårfångade, säger Hasse Persson, som räknar Jim Dine som en av världens ledande konstnärer.

Men alla i Borås har inte varit lika positiva till den gigantiska Pinocchiostatyn. Inläggen i Borås Tidning har varit många, både för och emot donationen. Någon tycker att kommunen borde lägga pengarna på bättre vägar, en annan tycker att Pinocchios långa näsa är en symbol för hur lurade boråsarna blir av sina folkvalda politiker.

Borås kommunfullmäktige tackade ja till donationen förra året. Hasse Persson menar att de som var emot skulpturen inte hade gjort sin läxa. Till exempel var det många som inte visste att Pinocchio kommer från en italiensk 1800-talssaga utan trodde att han var en uppfinning av Walt Disney.

— De ansåg att det handlade om amerikansk kulturimperialism. Andra undrade om kapitalister ska få bestämma över det offentliga rummet. Men nu är det en donation och då är spelreglerna att antingen tackar man ja eller nej, säger han.

När Byggvärlden når Hasse Persson på telefon svetsas de sista delarna ihop på niometersstatyn. Det slamrar och smäller i bakgrunden.

Pinocchio uppförs med ett stålskelett inuti och ställs ovanpå ett betongfundament. Från början tillverkades skulpturen i 300 delar, som sammanfogades i Jim Dines gjuteri i USA.
— Man tog bort en arm, ett ben och sågade av näsan för att skulpturen skulle gå in i containern, berättar Hasse Persson.

Den 16 maj invigdes den nya statyn med pompa och ståt. Avtäckningen följdes av en kulturfestival med samma namn som skulpturen; Walking to Borås.
Kanske markerar det slutet på konstbråket i Borås.