JENS ANDREASSON

 

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

Det bästa är att få jobba med entreprenörer, oavsett om de är leverantörer, konsulter, beställare eller entreprenadföretag . Entreprenörer är människor som ofta drivs av ett behov av att hela tiden hitta nya, bättre lösningar. Det skapar ett naturligt driv efter ett kreativt klimat som är underbart att få vara ledare i – och omsätta till bestående resultat. En annan sak är att anläggningsaffären kan se så olika ut från gång till annan. Att lyckas hitta bästa affären i just det här specifika projektet samt hitta och leverera bästa hållbara mervärde för just den här specifika kunden, är något som också hör till det bästa med att vara byggchef.

Vilka är de stora utmaningarna?

Den största utmaningen är att hitta och rekrytera de rätta människorna. Detta är inget unikt för just chef inom bygg, men med det högtryck som råder på marknaden just nu så är det extra hård konkurrens om de bästa.

Förutom det så grundar sig de största utmaningarna i den geografiskt utspridda organisationen och det faktum att en projektorganisation sällan har samma sammansättning av individer från ett projekt till ett annat. Den utspridda organisationen gör det svårare att vara en synlig ledare. Den föränderliga sammansättningen av projektorganisationerna ställer höga krav på att vi har bra ledare i produktionen som har förmåga att snabbt få både nya individer och den nya gruppen att prestera det där lilla extra. Utmaningen för mig är att hitta de rätta ledarna.

Hur ser din arbetsdag/roll ut?

Som arbetschef har jag resultat- och personalansvar för Anläggning Göteborg. Vi är 110 medarbetare varav cirka 60 tjänstemän och 50 hantverkare, och räknar med en omsättning för 2016 på cirka 400 miljoner kronor. Ett av mina huvudsakliga ansvarsområden är att säkerställa att vi räknar på rätt jobb till en prisbild där vi klarar av att leverera både hållbart kundvärde och hög lönsamhet. 

En arbetsdag är aldrig den andra lik, det kan vara allt från marknads- och strategimöten för att bestämma vilka projekt vi ska räkna på och anbudsgenomgångar där jag tar slutgiltigt beslut kring anbudssumma, till representation på leverantörsdagar, infrastrukturdagar och skolor. Största delen av min arbetsdag lägger jag på relationer med människor. Både kunder och medarbetare. Mina medarbetare är min största konkurrensfördel. 

Hur ska en bra ledare vara?

För mig finns inget recept på hur en bra ledare ska vara. Varje ledare är unik och har sin egen ledarstil. Det handlar om att känna sig själv och sina egna styrkor. Jag skulle vilja vända på frågan lite och fråga vad en bra ledare åstadkommer. En bra ledare får varje medarbetare att känna sig sedd och speciell. En bra ledare får medarbetarna att prestera det där lilla extra, för just mig som deras ledare. Jag anser att den viktigaste och mest grundläggande uppgiften en ledare har är att möjliggöra för varje individ att varje dag få göra det som just den individen gör bäst. 

JENS ANDREASSONJens Andreasson.

Hur jobbar du med förnyelse?

På Svevia har förnyelse för mig till stor del handlat om att tänka bredare än Trafikverket. Jag har introducerat en ny marknad för Svevia Göteborg att konkurrera på. Från att ha haft cirka 90 procent av omsättningen hos Trafikverket har vi nu cirka 60 procent på den kommunala och privata marknaden. Jag jobbar också mycket med att hjälpa mina medarbetare att tänka lite mer ”utanför boxen” och att anläggningsaffären är så mycket mer än bara den direkta produktionen i det specifika projektet.

FAKTA

Befattning: Arbetschef Svevia Anläggning Göteborg

Ålder: 37

Bor: Åsa

Familj: Bianca 12 år och Isabel 6 år

Intressen: Träna, resa, renovera och bygga

Karriärväg: Peab (1998-2014) som praktikant, arbetsledare, platschef, entreprenadingenjör, biträdande arbetschef och arbetschef. Arbetschef på Svevia sedan 2015.

Ledarskapsmotto: Varje medarbetare har en unik kombination av styrkor, dessa ska jag identifiera och omsätta till resultat.

 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!