Nyheter

Kabinbana byggs på Globens tak

En tur i linbana på Globens tak kan bli möjligt från hösten 2009. NCC har fått i uppdrag att bygga den rälsbundna kabinbanan.

Två parallella kabinbanor med glasgondoler ska trafikera Globens tak i Stockholm. När den ena stannar för utsiktsstund på toppen av huvudstadens mest iögonfallande boll ska den andra vara på väg upp eller ner. Förra året beviljades bygglovet för det som ska benämnas Stockholm Skyview. Nu har NCC fått i uppdrag att bygga kabinbanan.

— Globen är redan i dag en turistmagnet och en symbol för Stockholm. Med Stockholm Skyview får staden en ny turistattraktion i världsklass, Stockholms motsvarighet till London Eye, säger Ninna Engberg, vd på Stockholm Globe Arenas, i ett pressmeddelande.

Projektet sker genom ett samverkansavtal mellan Stockholm Globe arenas och Sweco. Ordern är för NCC:s räkning värd omkring 30 miljoner kronor.

Entrén till kabinbanan ska ligga i en inglasad lokal på Arenatorget. 17 personer åt gången ska få plats i gondolerna, som får en diameter på 4,5 meter. Banans längd blir ungefär 100 meter och beräknas till tio minuter.

— Utmaningarna är många. Det här är en typ av projekt som aldrig tidigare genomförts. Det är tekniskt komplicerat och kräver förstärkning av Globens stomme. Arbetet kommer att ske på hög höjd och Globen kommer att vara i drift under hela byggperioden, säger Anders Söderberg, projektledare på Sweco.