Kajsa Hedskog

 

1.  Hur är det att jobba som byggchef? Vad är roligast och vad är svårast?

 Jag har under mina 15 år i arbetslivet alltid gillat byggbranschen väldigt mycket. Jag tycker om att vi skapar något konkret. Det är en stor tillfredsställelse i det. Jag tycker om den ombytliga projektverksamheten där man ständigt har nya uppdrag, nya konstellationer av människor och nya utmaningar. Det bästa jag vet som projektchef är att se projektteam där individer växer, utvecklas, tar ansvar och delar med sig av sina erfarenheter, och att se projektgrupper där man värdesätter varandras olika förmågor. Svårast tycker jag är att känna mig tillräcklig. Det är så mycket jag skulle vilja göra och det är inte alltid jag mäktar med att leva upp till mina egna krav och ambitioner.

2. Hur ser din arbetsdag ut?

 Jag ägnar stor del av min dag till att prata med människor. Det är formella och informella möten med medarbetare, kunder, leverantörer och andra intressenter. Större delen av dagarna har jag fokus i projekten på frågor såsom organisation och ekonomi, men ibland dyker jag ner i projekterings- och planeringsfrågor eller lyfter blicken i strategiarbete och tidiga skeden.

3. Hur ska en bra ledare vara? 

  Det finns massor av sätt att vara en bra ledare. Det gäller att hitta sitt sätt där man är bekväm. Jag är mån om att anpassa mitt ledarskap till de olika individerna. Jag funderar ofta över vad som motiverar respektive individ och vad som får just den personen att trivas och nå sin bästa förmåga. Jag pekar ut riktningen i projekten, men jag låter medarbetarna själv styra mycket av sitt arbete. Jag uppmuntrar initiativ, stöttar när det behövs och försöker att se och bekräfta medarbetarnas ansträngningar. Ibland lyckas jag bättre och ibland sämre, och jag funderar ständigt på hur jag kan bli en bättre ledare.

4. Hur tror du att byggchefens roll kommer att påverkas i framtiden i takt med att byggbranschen förändras?

 Jag tror att det är viktigt att vara lyhörd för kunders, medarbetares och leverantörers behov nu och i framtiden. Samhället förändras och det gäller att följa och ibland driva den utvecklingen. Jag tror att vi ledare kommer att behöva ta ett större ansvar för långsiktig hållbarhet i samhället (miljömässigt och socialt).

Kajsa HedskogFoto: Skanska.

FAKTA

Namn: Kajsa Hedskog.

Befattning: Projektchef Skanska Anläggning.

Ålder: 39 år.

Bor: Kummelnäs i Nacka.

Familj: Man och tre barn (8, 5 och 2 år)

Intressen: Familj och vänner.

Karriärväg: Civilingenjör i Lund, därefter arbetat i många olika roller på Skanska inom Väg och Anläggning – planeringsingenjör, projektingenjör, produktionschef, regioninköpschef och projektchef.

Ledarskapsmotto: ”Energi och empati”.

Sagt om Kajsa: ”Engagerar alla!”. ”Är en riktig talangutvecklare”. ”Som ledare ligger hon på toppen av toppen”. ”Jag hoppas verkligen hon vinner, det är hon värd!”

 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!