Nyheter

Kände sig överkörd

Rättegången pågår vid Attunda tingsrätt i Sollentuna. Foto: Patrik Ekström.

Den före detta tjänstemannen vid Trafikkontoret i Stockholm är misstänkt för grovt bedrägeri i samband med renoveringen av Söderledstunneln.

I Attunda tingsrätt berättar han att han stundvis känt sig överkörd av den medåtalade byggkonsulten.

Under tisdagen och onsdagen hölls förhör med den före detta tjänstemannen vid Trafikkontoret som var projektledare för renoveringen av Söderledstunneln. Tillsammans med tre andra män står han åtalad för grovt bedrägeri.

I rätten berättar projektledaren att han hade begränsad erfarenhet av att leda byggprojekt när han började med Söderledstunneln 2011. Av den anledningen upplevde han det som en trygghet att arbeta med den medåtalade byggkonsulten.

– Han är en stark person, med lång och stor erfarenhet som jag inte hade. Jag fick bra stöd och tips från honom och jag litade på honom i de frågor som fanns, berättar projektledaren i rätten.

Åklagaren frågar projektledaren om han känt sig överkörd av byggkonsulten.

Det blir tyst en lång stund innan den åtalade svarar:

– Det kan ha hänt. Jag kommer inte på något tillfälle.

Du har nämligen berättat tidigare i förhör att du har känt dig överkörd.

– Det tycker jag inte stämmer. Det kan ha hänt någon enstaka gång.

I samband med att projektledaren blev kallad till polisförhör första gången skickade han iväg två mejl, varav ett till den nu åtalade byggkonsulten. I polisförhör har projektledaren berättat att han gjorde det för att få veta vad konsulten hade ”ställt till med.” Åklagaren ber projektledaren kommentera det.

– Så kan det ha varit. Jag kommer inte ihåg detaljer.

Både projektledaren och byggkonsulten blev senare häktade för att de inte skulle kunna försvåra brottsutredningen. Åklagaren frågar om projektledaren haft någon kontakt med konsulten efter att de släppts ur häktet.

Han berättar då att han ganska omgående efter att de släppts fick nya fakturor och påminnelser via mejl från konsulten.

– Jag har inget förtroende för honom idag, säger han.

Under förhöret i rätten framkommer det också att projektledaren har godkänt flera fakturor, utan att någon mätning av utfört arbete gjorts. Den enda garantin han haft för att arbete hade utförts var att byggledningen, där bland annat konsulten ingick, gick i god för det.

 

Bakgrund

Fyra män är misstänkta för att, med hjälp av falska fakturor, ha lurat Stockholms stad på 27,4 miljoner kronor i samband med renoveringen av Söderledstunneln.

De står nu åtalade för grovt bedrägeri.

Den huvudmisstänkte är en byggföretagare från Dalarna som anlitades som konsult i tunnelprojektet. Hans fru misstänks för grovt bokföringsbrott.