Nyheter

Kilometerhög skyskrapa ska klå Burj Dubai

En skyskapa mer än en kilometer hög ska bli verklighet i Dubai. Nakheel Tower är namnet på det nya jättebygget som ska bli högre än världens nu högsta byggnad, Burj Dubai.

Planerna på den nya rekordbyggnaden presenterades i Dubai i helgen, skriver Ny Teknik.

I bygget som täcker 270 hektar ingår ett flertal hus, trädgårdar och kommunikationsmedel. Området byggs som en ö i vattnet, och stora delar av transporterna planeras bli vattenburna.

På ön ska bostäder för 55 000 personer, arbetsplatser för 45 000 personer och 25 0000 kvadratmeter hotellyta rymmas. Byggkostnaderna uppskattas till många miljarder dollar. Företaget Nakheel som står för bygget är redan i färd med att bygga tre konstgjorda öar med spektakulära byggnaden utanför Dubais kust; Palm Deira, Palm Jumeirah och Palm Jebel Ali.

Byggets ska inspireras av berömda miljöer som trädgårdarna i Alhambra i Spanien, hamnen i Alexandria i Egypten och broarna i Isfahan i Iran.

I Dubai byggs världens för närvarande högsta hus, Burj Dubai, som nu har passerat höjden 700 meter.

Byggherren har inte meddelat hur högt Burj Dubai verkligen ska bli, men spekulationerna talar om att den kan nå 900 meter innan allt är klart i september nästa år.