Nyheter

Kinaresa ska locka toppstudenter

NCC vill locka unga ingenjörer — och bjuder åtta studenter på en Kinaresa. <br></br> — Det ska bli otroligt häftigt att få se utvecklingen i Kina på plats — det är där saker händer just nu , säger Samuel Lindén, som läser ett internationellt m

Studenterna kommer att resa till NCC:s inköpskontor i Shanghai, besöka leverantörer och byggarbetsplatser och gå guidade arkitekturvandringar.

Åtta studenter — fyra svenska från KTH, Chalmers och högskolorna i Lund och Luleå samt en student från Danmark, Norge, Finland och Tyskland — har fått ett resestipendium från NCC. De åtta har visat bra studieresultat men är också socialt utåtriktade och har visat extra engagemang inom exempelvis föreningslivet eller volontärarbete .

De svenska studenterna läser alla sista året på civilingenjörsutbildningarna väg- och vatten samt samhällsbyggnad och snart ska ut och söka jobb. De är medvetna om att resan är ett bra tillfälle att skapa kontakter och sondera terrängen för framtida jobbansökningar.

— Även om vi inte kanske kommer att jobba i Kina, kommer vi säkert att jobba med Kina i olika sammanhang, säger Elin Söderberg, som läser väg- och vatten på Lunds tekniska högskola.

Studenterna får sällskap av unga medarbetare från NCC, för vilka resan är en del av deras ledarskapsutbildning.
— På så sätt får vi inblick i hur de arbetar, säger Jonny Nilimaa som läser väg- och vattenteknik vid Luleå Tekniska Universitet och som redan har praktiserat sju månader på NCC i Kiruna.

Det är första gången NCC anordnar en studentresa till Kina, men traditionen att varje år ordna en internationell resa för studenter har funnit s längre. I år anordnas den tjugonde resan.