Nyheter

Kinesiska byggnadsarbetare utan lön

De kinesiska byggnadsarbetarna i Kalmar har inte fått ut sin lön. Enligt uppgifter till Byggnadsarbetareförbundet har byggherren Fanerdun likviditetsproblem.

Jättebygget av en kinesisk utställningslokal i Kalmar har kantats av problem. De kinesiska byggnadsarbetarna har jobbat under förhållanden som inte följer svensk arbetsmiljölagstiftning. Bygget har tidigare stoppats av Arbetsmiljöverkets inspektörer.

Byggnads har också reagerat mot lönenivåerna. Fanerdun har genom kollektivavtal förbundit sig att betala löner till de 130 kinesiska byggnadsarbetarna som följer svenska regler. Arbetarna jobbar åt byggentreprenören XinXing Construktion Ltd.

Men nu har Byggnads upptäckt att de kinesiska byggnadsarbetarna inte fått ut sin lön den senaste månaden. Enligt vissa uppgifter kan det vara lön för hela tiden arbetet i Sverige pågått som arbetarna saknar. Totalt ungefär tio miljoner kronor.

– Vi frågade finanschefen Peter Fust varför, och han svarade att Fanerdun har likviditetsproblem, men att vd:n Bei Bergfeldt var i Kina för att hämta pengar, säger Magnus Furbring på Byggnads i Kalmar till Barometern.

Fanerdun har gett Byggnads en fullmakt till ett bankkonto för att facket ska kunna utföra sin granskningsverksamhet. Men när de kontrollerade fann de ett tomt konto.

Magnus Furbring säger vidare till Barometern att han varit i kontakt med Fanerduns finanschef, Peter Fust, som ska ha uppgett att företaget har stora likviditetsproblem och att det inte finns pengar att betala ut löner med.

Fanerduns vd Bei Bergfeldt uppgav för SVT:s Smålandsnytt att byggnadsarbetarna inte fått någon lön alls.