Nyheter

Kista tål höga hus

Kista Torn. Bild: JM.

Kista Science Tower, Victoria Tower, Kista Torn – och planer på att 156 meter högt sporthotell.

I Kista finns flera av Stockholms högsta byggnader.

– Kista är ett område som tål höga hus, säger Mikael Åslund, regionchef på JM, som bygger Kista Torn.

I it-klustret Kista norr om Stockholm har man inget emot höga hus. 2003 stod kontorsfastigheten Kista Science Tower klar. 2011 öppnade Victoria Tower, ett hotell och kontorshus ritat av Wingårdh arkitektkontor och byggt av Peab. Victoria Tower är 120 meter högt och är Kistas högsta byggnad. Än så länge!

Ett stenkast bort pågår nämligen bygget av Kista Torn, även det 120 meter och 40 våningar högt.  Det är JM som bygger Kistas nya höghus som också blir Stockholms hittills högsta bostadshus.  Kista Torn har ritats av ett arkitektteam från Brunnberg & Forshed Arkitektkontor och innehåller 266 lägenheter. Tillsammans med det 15 våningar höga systertornet K2 (som byggs av AB Borätt) finns 362 lägenheter i kvarteret.

Som Byggvärlden tidigare berättat om så planeras för ännu ett höghus i Kista – ett 156 meter högt hotell som kommer att slå rekord när det står klart. Utbyggnadsförslaget är planerat i norra delen av Kista, i området mellan Torshamnsgatan och E4:an. Syftet är att skapa en internationell mötesplats kombinerat med idrott och hälsa, forskning, hotell, modern konferensanläggning, kontor och bostäder. Fastigheten markanvisades på exploateringsnämndens möte i februari.

– Vi är fantastiskt glada att staden nu fattar beslut om markanvisning så att vi kan arbeta vidare med att förverkliga den här byggnaden i Kista. Fastigheten med sin höjd och innehåll kommer att bli ett nytt landmärke för Stockholm och en mötesplats för de som jobbar, gästar eller bor i Kista med omnejd, säger Erik Olsson, representant för ägargruppen.

Från JM, som bygger Kista torn, välkomnar man fler höghus till Kista.

– Kista är ett område som tål höga hus. Jag tycker det är positivt att Stockholm satsar på höghus när man förtätar staden. Det är miljömässigt rätt och ger en urban känsla, säger Mikael Åslund, JM:s regionchef i Stockholm stad.

Om ett per veckor når Kista torn sin fulla höjd, och till sommaren börjar inflyttningen i Stockholms högsta bostadshus, som alltså blir lika högt – 120 meter – som Victoria Tower.

– Vi kände oss trygga med den höjden och kände att projektet skulle gå att genomföra då. 120 meter är tillräckligt utmanande för ett bostadshus och det är också en lämplig höjd gestaltningsmässigt i Kista. Vi är jättestolta att vi bygger Stockholms högsta bostadshus, och vi tänker fortsätta att bygga höghus.