Nyheter

Klyvaren blir passivhus

Illustration: Link Arkitektur.

I hjärtat av Västra Hamnen uppför Vita Örn ett kvarter med bostäder och kontor som får passivhusstandard.

Både bygg- och driftsskede kommer att producera noll kilo koldioxid.

Det nya kvarteret Klyvaren klassas som passivhus och får sin energi från sol, luft och vind.

– Vi kommer till exempel att omfördela energin i kvarteret så värme från kontorshuset blir till varmvatten i bostadshuset. Energiförbrukningen blir minimal på cirka 18 kilowattimmar per kvadratmeter och år, säger Joakim Feldt på Vita Örn.

Både bygg- och driftsskede kommer att producera noll kilo koldioxid. Vita Örn kommer att klimatkompensera för den koldioxid som släpps ut under byggtiden genom att plantera skog i tredje världen.

Fastigheten rymmer cirka 2 000 kvadratmeter kontor, 7 000 kvadratmeter bostäder, cirka 1 000 kvadratmeter butiksyta plus garage.

Den tekniska standarden är hög med möjlighet för hyresgäster att själva bidra till minskning av koldioxidbelastningen i världen genom mätning av förbrukningen av värme/kyla, varm och kallvatten samt el, vilket sedan debiteras separat.

– Som långsiktig förvaltare är det självklart att verka för miljöklocka lösningar. Dessutom känns det bra att hyresgästerna har möjlighet att sänka sina förbrukningskostnader.

Intresset har varit stort för lokalerna, trots att inflyttningen inte är beräknad förrän april 2016.

– Många mindre företag vill ha en kortare framförhållning, men vi har ändå hyrt ut halva kontorsytan. Ett våningsplan rymmer 445 kvadratmeter, men är också delbart. Två plan går också att sammanbindas med interntrappa, säger Joakim Feldt.

Det finns en terrass på plan tre som alla hyresgäster har tillgång till. Det finns också en innergård och en park intill kvarteret.

– Läget erbjuder både fina rekreationsytor, närhet till service och det tar cirka 12 minuter att gå till Malmö Central. I första etappen som vi kallar Klyvaren 1 finns redan en restaurang. Vi satsar i första hand på butiker och service som är till nytta för våra hyresgäster, som café och kemtvätt.

LINK Arkitektur har ritat kvarteret.

– Vi har satsat på fina material. Kontorshuset får svart handslaget tegel från Danmark och integrerad solavskärmning. Vi har också lagt stor vikt vid en representativ entré med lobby och bemannad reception. När man tar hissen upp kommer man rakt in i lokalen. Internationellt bygger man så här idag och jag tror att det kan vara attraktivt, avslutar Joakim Feldt. 

Om Klyvaren 2

Vita Örn uppför ett kontors- och bostadshus i hjärtat av Västra Hamnen med cirka 2 000 kvadratmeter kontor, 7 000 kvadratmeter bostäder, cirka 1 000 kvadratmeter butiksyta plus garage.

Kvarteret blir klassat som passivhus med en beräknad energiförbrukning på cirka 18 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Cirka 1 000 kvadratmeter kontor är redan uthyrda.

Inflyttning är planerad till april 2016.

Arkitekt: LINK Arkitektur.

Byggentreprenör: Veidekke.