Nyheter

Kokhett byggprojekt i Västerås

I Västerås kan badentusiaster glädja sig åt ett utdraget projekt som nu äntligen tycks få en byggstart. Kokpunkten heter det nya badhuset som ska byggas i stadens gamla ångkraftverk.

Det är tänkt att bli ett upplevelsebad av stora mått. När Kokpunkten står klar 2014 duger inte den gamla vanliga, rektangulära poolen. Här ska det bland annat finnas ett gym, ett hotell och ett helt ”poollandskap” som entreprenören Peab skriver på sin hemsida. Planerad byggstart är nu i sommar.

— Vi kommer att bygga ett hus i huset. Det inre huset, på 7 200 kvadratmeter, blir själva badhuset, säger Håkan Östh på Kokpunkten Fastighetsutveckling.

Men planerna för Kokpunkten har varit utdragna. Redan för två och ett halvt år sedan kunde Byggvärlden rapportera att Peab börjat riva ut det gamla ångkraftverket invändigt för att förbereda bygget av ett kommande äventyrsbad.

— Nu är det arbetet klart. Liksom finansieringen av projektet. Det gör att vi nu kan säga att det blir av. Första officiella spadtaget tas innan september. Den riktiga byggstarten äger rum senast i september, säger Håkan Östh.

Peab och Västerås stad har tecknat ett samarbetsavtal, som innebär att kommunen kommer att stå för en viss del av driften av anläggningen under en inledande 25-årsperiod.

— Vi vill inte säga den exakta kostnaden för projektet, men summan överstiger 300 miljoner kronor, säger Håkan Östh.

Ska stå klart 2014

Projekt: Kokpunkten, ett nytt badhus i Västerås. Byggs i ett gammalt ångkraftverk.

Entreprenör: Peab.

Kostnad: Över 300 miljoner kronor.

Byggstart: Sommaren 2011.

Klart: 2014.