Nyheter

”Komplexiteten sitter i storleken”

Conny Lundell, arbetsledare på Peab.

Logistik och samordning är de stora utmaningarna vid byggandet av Mall of Scandinavia, Nordens största köpcentrum som blir granne med Friends Arena i Solna.

– Det här bygget är ett finmaskigt nät där alla trådar måste gå ihop, säger Pekka Merta, regionchef för Speciella projekt och Mall of Scandinavia på Peab.

Granne med Friends Arena och Quality Hotel Friends i Arenastaden, Solna, byggs Mall of Scandinavia. Det ska bli Skandinaviens största köpcentrum och en ny shoppingdestination i Stockholm. Utöver shopping ska det finnas ett gediget utbud av service, nöjen, upplevelser, bland annat byggs Norra Europas mest moderna biograf.

I kvarteren runt arenan byggs även bostäder, kontor och infrastruktur, vilket gör Arenastaden till en gigantisk byggarbetsplats fram till att Mall of Scandinavia öppnar hösten 2015.

– Här ska byggas 2000 bostäder på sikt och inom ett par år finns här 450 000 kvadratmeter kontorsytor. Peab Bostad bygger bland annat 52 radhus på taket till köpcentrumet, berättar Pekka Merta.

En av de stora utmaningarna med byggnationen av Mall of Scandinavia är just att det är så många stora byggen som pågår parallellt. Det är mycket logistik i området, vilket kräver samordning mellan beställare och entreprenörer.

Pekka Merta har ansvarat för byggnationen av Mall of Scandinavia i cirka 1,5 år i egenskap av projektchef och ombud hos Peab. Han har också varit projektchef med ansvar för produktion på Tele 2 arena.

– Mall of Scandinavia är egentligen inte byggtekniskt komplicerat utan påminner mer om husbyggnation. Istället sitter komplexiteten i storleken. Det här är ett gigantiskt projekt, både till yta, antal människor och logistik, säger han.

På byggarbetsplatsen råder det full aktivitet. För tillfället pågår bland annat stommontage, tak- och fasadarbeten, betongpågjutningar på bjälklag och installationsarbete. Härom veckan blev byggnaden ”tät” då man monterade ihop block sex med block sju. En milstolpe, men också n ny utmaning.

– Det är mycket material som hanteras. När stommen är klar blir det svårare att lyfta in material i byggnaden för då kan vi inte använda kranarna, säger Stefan Kärrström.

Till byggnaden har använts 40000 kubikmeter platsgjuten betong, 100 000 ton prefab betong samt 15 000 ton stål till stommen.

All inredning i Mall of Scandinavia är specialdesignad, som de fyra noderna som är inspirerade av de fyra elementen vatten, eld, luft och jord. Det blir många stora glaspartier, som bland annat importerats från Turkiet, och olika rundformade delar i köpcentrumet. Det är Wingårdh Arkitektkontor som skapat den invändiga designen.

Ute på bygget håller en kran på att lossa betonghåldäck, som kommit med lastbil från Strängbetongs fabrik i Kungsör.

– Ibland är jag här en gång i veckan, ibland blir det tre gånger om dagen, berättar Jesper Brandt som kör betong, främst från olika fabriker i Mälardalen. För ett år sedan var det stökigare här. När stålstommen skulle levereras kunde man få köra slalom mellan kranarna. Nu får man plats att backa in till kranen, säger Jesper Brandt som kör bilen.

Totalt jobbar tusen personer i projektet, inklusive underentreprenörer.

– Mitt jobb består i att samordna yrkesgrupper, organisera och se till att undvika krockar. Det är mycket folk här, men vi har ett otroligt bra samarbete med alla entreprenörer. Det har varit ovanligt lite gnissel. Vi har en positiv stämning och alla vill verkligen göra detta till ett bra projekt, säger Conny Lundell, arbetsledare på Peab med ansvar för galleriagångarna, när han guidar oss runt på bygget.

Han trivs att jobba ute på fältet.

– Här ute trivs man, det är här som det händer saker, det är här man vill vara. Förutsättningar förändras och man får lösa saker direkt på plats. Det finns en enorm kunskap bland ”gubbarna” här på bygget.

Pekka Merta, som också är regionchef för speciella projekt inom Peabs byggverksamhet i västra Sverige och jobbat med projekt som Hotell Post och Hotell Gothia, tycker att det är ett hedersuppdrag att få vara med och bygga Stockholms nya landmärke.

– Det är en fantastisk möjlighet – och utmaning – att få vara med och bygga Mall of Scandinavia. Jag är stolt att jag fått förtroendet, säger han.  

Susanne Bengtsson

FAKTA
Mall of Scandinavia

Antal butiker: 250.
P-platser: 4000 stycken.
Yta: Totalt 300.000 kvm, varav 101,000 m2 uthyrningsbar yta
Byggkostnad: cirka 3,5 miljarder kronor.
Beställare/ägare: Unibail-Rodamco.
Byggentreprenör: Peab.
Färdigt: Hösten 2015.
Källa: Unibail-Rodamco.

BYGGET  I SIFFROR
Bottenplattan har en aria på 50 000 m2.
Fasadytan är 40 000 m2.
Volymer för att bygga huset:  4500 pålar har slagits ned till berg.
40000 m3 platsgjuten betong , 100 000ton prefab betong.
15 000 ton stål till stomme.
20 transformatorer på 1250 kwa behövs för att elmässigt försörja huset.

Källa: Peab