Nyheter

Konflikt om ackord på elva Skanskabyggen

På central nivå talade man om en ny enighet med det nya byggavtalet. Men ett halvår senare — i oktober 2010 — inleddes striderna i Malmö.<br>- Nu är frågan mer ansträngd än tidigare, säger Freddie Åkerblom, ombudsman på Byggnads i Malmö.

Det är ackordsförhandlingarna som låst sig. Det är Byggnads lokalavdelning som förhandlar med byggföretaget. Och det är i första hand på Skanskas byggen konflikterna uppstått. På elva byggen är man i konflikt, varav ett är färdigställt.

– Arbetsgivarna vill att byggnadsarbetarnas löner ska sänkas och det accepterar inte vi, säger Freddie Åkerblom.

För beräkningen av ackordslönerna har man tidigare använt den så kallade ATL-listan. Men nu hävdar Skanska att Nybyggnadslistan ska användas. Men Byggnads menar att det inte går, att listan som trycktes 1999 är inaktuell och att alla byggen är olika och därför inte kan värderas likvärdigt.

Byggnads vill också ha upp den så kallade riktpunkten, som styr hur hög lönen blir vid en viss inarbetning. Den är i dag är 71 kronor.

Medan konflikten pågår får byggnadsarbetarna lön enligt den så kallade stupstocken. Den har dock höjts rejält på senare år och är sedan 1 maj på 160 kronor, vilket ger en månadslön kring 28 000 kronor.

Snittet för ackordslöner i Malmö ligger på 184 kronor, som ger en månadslön på cirka 32 000 kronor.

Konflikten håller på att spridas och omfattar även Peab och NCC, även om de konflikterna inte kommit lika långt.

– Jag är inte ett dugg hoppfull om att frågan ska lösas. Jag skulle gärna medverka till en lösning men har ingen att förhandla med, säger Freddie Åkerblom.

Byggvärlden har ännu inte nått Skanska men väntar på kommentarer från dem.