Nyheter

”Kongressen måste enas”

I morse blev det klart att Barack Obama får nytt förtroende som president i USA. Men för världsekonomin är det viktigare vad som händer efter valet. Presidenten har nu två månader på sig att ena kongressen så att USA inte hamnar i recession.

Valet i USA hade stor betydelse för övriga världen och väckte stort intresse inte minst i Sverige.

– Många i omvärlden drog nog en lättnadens suck över att det blev Obama. Det gjorde att en hel del osäkerhet släppte, han är inte en president som vill kriga, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sverige byggindustrier.

Ur en ekonomisk synvinkel var det enligt Johan Deremar mer betydelsefullt att få ett snabbt, tydligt valresultat än att just Barack Obama fick presidentposten.

– Det var väldigt viktigt att få en klar vinnare. En utdragen process hade inneburit mer osäkerhet, det hade nog lett till en förlamning. Nu kan han sätta igång att medla direkt.

Presidentens viktigaste uppgift den närmsta tiden är att ena kongressen. Kongressen, som har en tydlig republikansk majoritet, måste inom två månader komma överens om åtgärder som ska lösa USA:s ekonomiska problem. I januari träder annars åtstramningar i kraft.

– När landet fick ett sänkt kreditbetyg beslutade de om automatiska åtstramningar som skulle sättas in om problemen inte löstes innan årsskiftet. Man får hoppas att tidigare politiska låsningar kan släppa och att de kommer överens, annars hamnar USA i recession.

De ekonomiska konsekvenserna för övriga världen skulle då bli allvarliga, men Johan Deremar tror att kongressen kommer att hitta en lösning.

– Obama pratade i sitt tal om att sträcka ut en hand och att hjälpas åt. Jag tror att de kommer att komma överens. Att låta USA hamna i recession och tvingas börja om från början är det ingen som vill.

 

Marie Bergström
[email protected]