Nyheter

Kontor på kajen

Bild: Brunnberg & Forshed
Skanska byggstartar första etappen av Stockholm New i Hammarby Sjöstad. Det nya kontorshuset med namnet Stockholm Seaside uppförs direkt vid kajen.

Stockholm New blir ett nytt kontorsområde på totalt 80 000 kvadratmeter som med sin höghusdel på 28 våningar blir ett nytt landmärke och en entré till Hammarby Sjöstad. Det första kontorshuset som Skanska uppför kallas Stockholm Seaside och som namnet antyder byggs det direkt vid kajen.

– Kontorshuset får adressen Hammarby Kaj och varje större hyresgäst kan få en egen ingång ut på kajen med dess gångstråk och bryggor, säger Anna-Maria Kääriä, uthyrningsansvarig på Skanska.

Kontorshuset på cirka 14 000 kvadratmeter får utskjutande partier helt i glas ut mot vattnet.

Den varierande fasaden och smala huskroppen ger ett generöst ljusinsläpp. Brunnberg & Forshed har ritat huset och beräknad inflyttning är andra halvan av 2016.

Enligt Anna-Maria Kääriä så förs det pågående samtal med presumtiva hyresgäster för Stockholm Seaside och det andra kontorshuset på tur som byggs vid Hammarby Allé. Det blir en långsmal byggnad på cirka 7 000 kvadratmeter.

Mot Skanstullsbron byggs bostadshus, som får caféer och restauranger i bottenplan.

Andra etappen av Stockholm New kommer att innehålla skrapan Stockholm One med huvudentré mot Hammarby Backe och även med entréer mot Hammarbyvägen.

Den iögonenfallande skyskrapan bildar en pendang till Folksamhuset på andra sidan bron. Det finns också en samstämmighet mellan innerstadens bebyggelse och övriga kontorsfastigheter i Hammarby Sjöstad.

Stockholm New blir miljöcertifierat enligt Leed på den högsta nivån Platinum. Husen varierar lite i storlek, från sju till elva våningar med garage på tre till fem plan. 28-våningshuset blir extra smalt på de översta våningsplanen, cirka 500 kvadratmeter, vilket ger en fantastisk utsikt åt alla fyra väderstreck. Här planeras också en skybar.

– Läget intill Skanstullsbrons södra fäste är fantastiskt med både goda kommunikationer och närheten till vatten och grönområden. Till Skanstull och Gullmarsplan är det gångavstånd och utanför dörren går tvärbana och bussar, avslutar Anna-Maria Kääriä.