Nyheter

Köpte lyxbåt för pengarna

Huvudförhandlingen äger rum i Attunda tingsrätt. Foto: Marie Bergström.

Med hjälp av falska fakturor lurade de Stockholms stad på 27,4 miljoner kronor.

På måndagen inleddes rättegången mot de fem personer misstänkta för grovt bedrägeri i samband med renoveringen av Söderledstunneln.

Byggvärlden rapporterade direkt.

Klockan 9 öppnas dörrarna till sal 7 vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.

De fyra män som står åtalade för bedrägeri i samband med renoveringen av Söderledstunneln tar plats i rätten. Den åtalade kvinnan är sjukskriven och kan inte närvara.

Kammaråklagare Elisabeth Börjesson börjar dagen med att gå igenom åtalspunkterna. Sammanlagt har rätten tio punkter att ta ställning till. De åtalade misstänks bland annat för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Den huvudmisstänkte är en byggföretagare från Dalarna som anlitades som konsult i Söderledsprojektet. Han ska med hjälp av de övriga tre misstänkta männen ha sett till att 27,4 miljoner kronor betalats ut till ett bolag som inte utfört något arbete i tunneln. Hans fru misstänks för grovt bokföringsbrott.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Efter en kort paus inleder åklagaren sin sakframställan.

– Under det här projektet lurade de här fyra männen Stockholms stad på 27,4 miljoner kronor genom osanna fakturor. Det har stått att fakturorna har motsvarat arbete men så har inte varit fallet, säger Elisabeth Börjesson.

Hon konstaterar att det finns många frågetecken i bokföringen hos företaget som tagit emot utbetalningarna.

– Bokföringen gällande Söderledstunneln har verkligen inte stämt. Man har bokfört kostnader som hör till andra projekt, bland annat centralvägen i Huddinge. Företagets egen bokföring talar emot att de har utfört arbeten i tunneln, säger Elisabeth Börjesson.

Det aktuella bolaget har fört över stordelen av pengarna från Söderledsprojektet till konsultens konto. Han har sedan använt dem till privat konsumtion.

Under projekttiden har han och hans fru levt loppan.

De har bland annat köpt ett hus, två nya Audi, en husbil och tre båtar varav en Meridian, värd 14 miljoner kronor.

Totalt rör det sig om inköp för runt 20 miljoner kronor under åren 2011-2012.

Enligt konsulten var pengarna han använde varken betalning för utfört arbete eller resultatet av en brottslig handling.

– Det har i stället varit ett lån, säger hans advokat.

Byggvärlden fortsätter att rapportera från rättegången imorgon tisdag.

 

Bakgrund:

Det var sommaren 2012 som Skatteverket upptäckte att något inte stod rätt till med faktureringen i samband med renoveringen av Söderledstunneln i Stockholm.

Fem personer står nu åtalade för bland annat grovt bedrägeri efter att ha lurat Stockholm stad på 27,4 miljoner kronor i samband med renoveringen. Det handlar om fyra personer som jobbat i projektet och frun till en av dem.

Den huvudmisstänkte är vd för ett byggföretag i Dalarna och arbetade som konsult i Söderledsprojektet. Han ska med hjälp av de övriga åtalade ha förmått företrädare för Stockholms stad att attestera fakturor utan att något arbete utförts.

Konsulten ska även ha erbjudit projektledaren på Trafikkontoret virke till en brygga till ett värde av runt 5 000 kronor. Byggaren åtalas därmed för bestickning och tjänstemannen för mutbrott.