Kraftfull förädling når kokpunkten

 
 • Actionbadet Kokpunkten öppnade 2014. Nu byggs även ett hotell i den anrika tegelbyggnaden. Foto: Örjan Eriksson.

  Actionbadet Kokpunkten öppnade 2014. Nu byggs även ett hotell i den anrika tegelbyggnaden. Foto: Örjan Eriksson.

 • Hotellet byggs i ångkraftverkets höghusdel. Foto: Peab.

  Hotellet byggs i ångkraftverkets höghusdel. Foto: Peab.

Föregående
Nästa
 

Ångkraftverket Kokpunkten i Västerås genomgår en förvandling. Hundra år efter starten öppnar ett hotell i byggnaden hösten 2017.

Operatören ESS Group vill tillsammans med Peab skapa ett destinationshotell som  tillsammans med det nya actionbadet blir ett attraktivt besöksmål.

 ESS Group ligger bakom en rad unika destinationshotell som Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad. Nu satsar man för första gången i Västerås.

– Vi har riktat in oss på att ta fram och förädla nya, spännande projekt. Det var kärlek vid första ögonkastet när vi såg den här fastigheten som har stor potential och en helt unik historia som vi vill ta vara på, säger Carl Lundgren på ESS Group.

Ångkraftverket byggdes 1917 och driften lades ned 1992. Anläggningen byggnadsminnesförklarades 1999.

– Fasaden får inte förändras så vi bygger nytt innanför den gamla tegelfasaden.

Det är i kraftverkets höghusdel som det nu byggs ett nytt destinationshotell med 225 rum fördelat på 18 våningar.

Mycket av det ursprungliga innanmätet bevaras med synliga tegelväggar och järnbalkar. Intill hotellet ligger actionbadet Kokpunkten som öppnade 2014 och tillsammans ska verksamheterna skapa ett attraktivt besöksmål för såväl badsugna västeråsbor som konferensgäster och turister.

– Vi har höga ambitioner att få till en anläggning som sätter Västerås på kartan och riktar in oss på flera målgrupper. På vardagarna blir det fokus på konferens och på helgerna blir det maten och spadelen som drar, där actionbadet blir ett bra komplement mot barnfamiljerna, säger Carl Lundgren.

Utvecklingen sker i samverkan med Peab, som äger fastigheten genom Kokpunkten Fastighets AB. Norra Flygeln är arkitekt för projektet och det nya konceptet har tagits fram i samarbete med koncept- och inredningsbyrån Spik Studios.

– Byggnaden har en fantastisk story som vi inte behöver hitta på och den skall vi förvalta väl i vår utformning. Konceptuellt har vi utgått från termen industriromantik, där man känner av fastighetens historik genom de industriella materialen tegel, betong och stål. Därtill adderar vi mjuka stoppade möbler, härliga textilier och en varm belysning. Det måste vara ombonat och trivsamt, säger Daniel Berg Stocks på Spik Studios.

Hoteller får ett spa, pool inomhus och på takterrassen finns även här en pool med utsikt över Mälaren. Inspirationen är hämtad från bland annat New York, London och Barcelona. The Steam Hotel blir namnet på hotellet, där vattenångan får en betydande plats samtidigt som den kommunicerar ångkraftverkets historia.

– Det blir vit marmor i poolerna, grå natursten på golvet och tegel på ytterväggarna.

Imtech utför installationer för värme, sanitet och kyla i det 18 våningar höga hotellet. Ordervärdet uppgår till drygt 22 miljoner kronor. Arbetet ska vara avslutat i augusti 2017. Projektledare Leif Jangholt berättar att det är ett omfattande projekt där Imtech ska utföra VS-installationer i gästrummen, spa-avdelningen med både inom- och utomhuspool samt i två stora restaurangkök, där man även ansvarar för kyla.

I augusti 2017 slår hotellet upp portarna, precis hundra år efter ångkraftverket togs i bruk. När det byggdes skulle det fylla rollen som reservkraftverk och det gällde då att kunna starta snabbt. Därför byggdes de unika tornpannorna, som gav verket dess typiska siluett. Pannorna, som var konstruerade i Västerås, hade en starttid på endast 20 minuter från kall panna till full drift i turbinerna. Motsvarande anläggningar i Europa hade en starttid på fem timmar.

Kraftverket byggdes ut i flera etapper och i mitten av 1950-talet var anläggningen Sveriges tredje största kraftstation. Turbinerna och generatorerna var svensktillverkade och låg i teknikens framkant.

Peab har också planer på att skapa en science center inom anläggningen, där Kokpunkten samarbetar med Kungliga Tekniska Högskolan och Mälardalen Högskola.

The Steam Hotel

 • Det nya hotellet byggs i Västerås gamla ångkraftverk. Det rymmer två restauranger, spa och konferensanläggning. Actionbadet Kokpunkten som öppnade 2014 ligger i samma byggnad.
 • Antal rum: 225.
 • Kvadratmeter: 1 5 000.
 • Våningar: 18.
 • Byggherre: Kokpunktens Fastighets AB.
 • Byggentreprenör: Peab.
 • Arkitekt: Norra Flygeln.
 • VS, kyla: Imtech.
 • Koncept: Spik Studios.
 • Operatör: ESS Group.
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!