Det är dags för samhällsbyggnadsbranschen att prata om elefanten i rummet och adressera kollegornas fysiska och psykiska hälsa, skriver Jeanet Corvinius, ordförande, Byggcheferna och Jonas Colting, projektledare, Hållbara chefer.
En studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet visar att manliga byggarbetare har en 50 procents förhöjd risk för självmordsförsök och självmord. Andra studier visar att vi som bransch sticker ut när det kommer till narkotikabruk. Byggbranschen domineras dessutom av män, en demografisk grupp som är överrepresenterad i all sorts ohälsa – både fysisk och psykisk. Det är en grupp som agerar mer riskfyllt än andra och som inte söker vård i samma utsträckning som kvinnor. . Lägg därtill den rådande lågkonjunkturen och vi har en giftig situation som inte får den uppmärksamhet den förtjänar.
Det är dags för förändring. En på många sätt krisande bransch kräver en proaktiv strategi för att fånga upp krisande chefer och medarbetare.
Samhällsbyggnadsbranschen, motorn för hela den svenska ekonomin som den är, har här både ett ansvar och en möjlighet. Ett ansvar gentemot sina medarbetare. Men också en möjlighet att ta täten och bli en förebild för andra branscher i Sverige. En möjlighet till att göra sig attraktiv för ny kompetens, både inhemsk och annorstädes, och att genom friskare och starkare medarbetare lyfta sig ur krisen och orka över tid.
Branschen behöver se den mänskliga hållbarheten som en tillväxtfaktor och därför göra sitt yttersta för att förbättra medarbetarnas situation.
Vi vet att en nyckel till förändring är branschens chefer och ledare. De kan tidigt fånga upp medarbetare som inte mår bra, men måste också se till att bli lärande exempel och förebilder. De måste på ett prestigelöst och enkelt sätt förklara att om vi tar hand om oss själva, då mår vi bättre. Ett initiativ vi från Byggcheferna jobbar med är Hållbara chefer. Inom ramen för det pratar vi om hur enkla saker som rörelse, dagsljus, frisk luft, mat och vila fungerar som nycklar för att lägga det pussel vi alla försöker lösa. Nycklar för att vi ska bli hållbara som både chefer och människor. Det handlar inte om att träna på det dyraste gymmet och springa ultramaraton. Det handlar om att ändra de små saker i vardagen.
Det handlar om att skapa förutsättningar för hållbara människor, inte prestation på elitnivå. Genom Hållbara chefer vill vi ge chefer verktyg för att ta hand om sig själva, så att de i sin tur kan ta hand om sina team. Först när ledare orkar och vågar vara öppna med sina egna behov kan vi börja bygga en kultur där det är normalt att må bra – och att prata om när man inte gör det. Vi vill att fler hakar på det tåget. Vi har inte råd att blunda för elefanten i rummet längre. En bransch i kris behöver starka ledare – men då måste vi också våga se till att de får rätt förutsättningar. En ökad mänsklig hållbarhet kommer att leda till långsiktig framgång.
Byggbranschens framtid avgörs inte bara av konjunkturer eller investeringar. Den avgörs också av hur vi tar hand om dem vi lutar oss mot när det blåser.
/Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
/Jonas Colting, projektledare Hållbara chefer