Nyheter

Kritik mot upprustningsplaner

Svenska Bostäder ska tillsammans med Peab, Skanska och HSB rusta upp stadsdelen Husby i Stockholm. Bolagen vill även utveckla dialogen med de boende och skapa lokala arbetstillfällen. Men beskedet mottogs med kritik från flera håll.

Att utveckla miljonprogramstadsdelarna runt Järva är en stor utmaning och vi kommer att lyckas bättre och nå resultat snabbare och vi samarbetar med andra kompetenta bostadsutvecklare, säger Göran Wendel, vd för Svenska Bostäder, i ett pressmeddelande.

I den avsiktsförklaring som undertecknades mellan företagen i tisdags sägs att parterna har möjlighet att köpa delar av området av Svenska Bostäder innan upprustningen sätter igång.

Miljöpartiet är kritiskt mot Svenska Bostäders beslut och uppger att 75 procent av bostäderna i Husby kommer att rivas.

Invånarna i Husby fick inte en chans att säga sitt innan Svenska Bostäder skriver avtal med privata aktörer om att hus ska rivas och mark exploateras, säger oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (mp) i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet och socialdemokraterna lämnar den politiska styrgruppen för Järvalyftet efter tisdagens besked. Boendeföreningen Husby Unite förbereder protester och Nätverket Järvas Framtid, som består av hyresgäster och lokala föreningar, befarar en rejäl rivningsvåg i Husby, skriver Dagens Nyheter:

Om inte projektet kollapsar kan vi räkna med en folkfördrivning från Husby, säger Arne Johansson från nätverket till DN.

Under tisdagen meddelade Svenska Bostäder även att 1 200 lägenheter i Hjulsta säljs till Einar Mattsson.

— Einar Mattsson är en erkänd och seriös hyresvärd som har kompetens och resurser att bli en del av Järvalyftet. Genom dem får vi in en långsiktig fastighetsförvaltare som är villig att göra investeringar i Hjulsta. Inkomsterna av försäljningen kommer vi att återinvestera i Järvalyftet för att fortsätta utveckla boendemiljöerna, säger Göran Wendel i ett pressmeddelande.