Kritiserat miljardbygge fortsätter enligt plan

Kritiserat miljardbygge fortsätter enligt plan
Grundaren av krisdrabbade RCC Stockholm äger även Avalanche Capital - som står bakom ett kritiserat miljardbygge i Haparanda.
Grundaren av krisdrabbade RCC Stockholm äger även Avalanche Capital, företaget som står bakom ett planerat och kritiserat miljardbygge i Haparanda. Projektet har överklagats och ifrågasatts, men kommunalrådet Gunnel Simu (S) är inte oroad och tror att bygget blir ett lyft för bygden.

Bygget kallas Barents center och ska ligga i Haparanda, på gränsen till finska Torneå. Det omfattar 70 000 kvadratmeter och innehåller bland annat en multisportarena, gymnasium och shoppingcenter.

Planerad byggstart är i april nästa år och Avalanche Capital ska investera runt en miljard kronor.

I mars i år sa kommunfullmäktige i Haparanda ja till ett avtal som innebär att kommunen ska hyra gymnasieskolan och multisportsarenan för totalt 17,2 miljoner kronor om året i 25 år.

Gunnel Simu (S), kommunalråd i Haparanda ser inga stora risker med kontraktet med Avalanche Capital, trots att ett annat företag i koncernen är i ekonomisk kris.

– Det besked jag fått av projektledaren är att Avalanche Capital inte längre äger det bolaget. Och när det gäller gymnasieskolan måste det finnas kontinuitet och 25 år är en ganska vanlig tid när det gäller kontrakt av den här typen.

Kommunens beslut har överklagats av två privatpersoner som ifrågasätter om kommunens beslut är förenligt med kommunallagen, vad gäller god ekonomisk hushållning och varsamhet med skattemedel.

Kommunen menar att personerna inte kan överklaga, eftersom de inte är sakägare. Förvaltningsrätten har ännu inte meddelat om de tänker pröva fallet.
Projektet har även kritiserats av oppositionspolitiker, som menar att kommunen inte har råd med affären. De vill se en konsekvensanalys och en åtgärdsplan.

– Vi har fått mycket kritik och det är aldrig kul att få, men jag tror att folk är rädda för förändringar. Jag är helt trygg i beslutet och övertygad om att vi gjort rätt. Om vi inte vågar göra något, så kommer befolkningen att fortsätta att minska och då måste vi till slut kapa i budgeten. I det här fallet tror jag att man måste ha tålamod och om några år kommer det visa sig att det här är rätt beslut.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att det är tråkigt att oppositionen är emot, moderaterna ska ju vara ett tillväxtparti. Det är ju inte varje dag någon knackar på dörren och vill investera en miljard i Haparanda.

En av S- politikerna som sa ja när ärendet var uppe för beslut i fullmäktige är far till projektledaren på Avalanche Capital. Var det rätt att han var med och röstade?

– Det skulle handla om delikatessjäv i så fall, men efter att ha pratat med jurister så bedömde vi att det inte fanns några hinder för att han skulle vara med och rösta. Det hade varit skillnad om sonen hade varit ägare i Avalanche Capital, men det är han inte. Haparanda är inte stort och alla är inblandade i en massa saker och om vi skulle göra bedömningen att det var jäv i det här fallet skulle vi inte ha några ledamöter kvar i omröstningarna.

Avalanche Capitals ägare granskas av Skatteverket misstänkt för skatteflykt. Han har heller inte betalat någon skatt i Sverige under 2011. Hur ser du på det?

– Vi har kollat upp honom innan, men så länge han inte är dömd för något så har jag inga betänkligheter, säger Gunnel Simu.

Anna Sjöström
[email protected]