Kulturbyggnader flyttas i Kiruna

 
 • Länsmansbostaden flyttas. Foto: Fredric Alm

  Länsmansbostaden flyttas. Foto: Fredric Alm

 • Jan-Erik Olovsson, platschef Peab Anläggning AB, vid flytten av Ingenjörsvillan. Foto: Peab

  Jan-Erik Olovsson, platschef Peab Anläggning AB, vid flytten av Ingenjörsvillan. Foto: Peab

Föregående
Nästa
 
Kirunas nya stadskärna växer fram med både nya och gamla byggnader. Nu har den första kulturbyggnaden som ska bevaras flyttats dit, Länsmansbostaden.

Peab har totalentreprenaden för det unika projektet.

– Det var i sista stund. Vi var tvungna att ha det gjort före vintern och halkan, säger Jan-Erik Olovsson, platschef Peab Anläggning AB.

Några av Kirunas mest unika byggnader ska bevaras - och flyttas därför. I nuläget ska åtta hus flyttas, men det kan komma att bli fler.

I maj inleddes flytten då den så kallade Arbetarebostaden, B5, kördes intakt på trailer till den nya platsen vid foten av berget Luossavaara.

På det nya området har omkring 20 000 kvadratmeter förberetts för byggnaderna. Även Hjalmar Lundbohmsgården, bläckhornshusen B51, B52 och B53 och Ingenjörsvillan har nu flyttats hit. Bolagshotellet flyttas under nästa år. Inför flytten av det behövs kompletterande undersökningar och därför har man väntat med flytten.

Den så kallade Länsmansbostaden står däremot i den nya stadskärnan, öster om nuvarande centrum. Den nya adressen ligger längs Flyttvägen. En natt i slutet av oktober gick flytten, då kördes den cirka 230 ton byggnaden på en trailer.

– Det var i sista stund, Vi var tvungna att ha det gjort före vintern och halkan, och nu var det precis så att det gick bra. Vi fastnade i första backen, men med dubbla traktorer till hjälp kom vi upp, säger Jan-Erik Olovsson, platschef Peab Anläggning AB.

Peab har totalentreprenaden för flytten av kulturbyggnaderna. Uppdraget kommer från LKAB.

– Det har gått bra och de skador som uppstått har varit små och det är sådant man får räkna med när man jobbar med levande material. Det är ett unikt projekt och det finns inga andra att lära av, men vi har tagit det steg för steg och vi har ett väldigt engagerat team, säger Jan-Erik Olovsson.

Cirka 25 man, från Peab och underentreprenörer, har jobbat med kulturbyggnaderna.

Den tyngsta byggnaden har varit Ingenjörsvillan på cirka 280 ton. Den som varit svårast att flytta var Hjalmar Lundbohmsgården, eftersom den är stor och dessutom utbyggd i etapper. Den fick delas i tre delar och köras till nya platsen, övriga hus har flyttats hela.

– Många hus har haft gamla ritningar som inte varit uppdaterade. Man vet inte alltid vad som väntar när man börjar plocka ut grunden för att komma in och titta under husen. Med tanke på det har det gått riktigt bra.

När grunderna är frilagda pallas byggnaderna upp på stora balkar. Därefter lyfts byggnaderna upp på en trailer med hydrauliska domkrafter. Flytten sker på särskilt anpassade fordon och tempot går i promenadfart.

I entreprenaden ingår också att återställa byggnaderna invändigt och att förbereda marken dit de flyttats.

Under nästa år fortsätter arbetet.

– Vårt mål är egentligen att det här bara är starten på den här typen av arbete, säger Jan-Erik Olovsson.

Nyligen påbörjades också bygget av nya E10, vägen som ska ersätta den befintliga som förstörs av den sprickbildning som gruvdriften orsakar.

Trafikverket har utsett två entreprenörer att bygga E10, etapp 1. Det är en för väg E10 inklusive de mindre broarna som ska byggas, och en för de två stora ravinbroarna. NYAB Infrastruktur AB har fått en för utförandeentreprenad väg E10 och GRK OY för totalentreprenad ravinbroar.

Byggandet delas in i två etapper och hela den nya sträckan, som är sju kilometer lång, kan öppnas för trafik hösten 2020.

FAKTA Länsmansbostaden

 • Länsmansbostaden är LKAB:s 99:onde byggnad i ordningen och uppfördes som bostad åt Kirunas första riktiga polisman, Carl August Olsson. Länsman Olsson hade tjänstgjort som inspektionskonstapel vid polisen i Stockholm och var omtalad som en redig man med hårda nypor. Till Kiruna rekryterades Olsson för att upprätta lag och ordning. I tjänsten ingick fri bostad.
 • 1906 inleddes byggarbetena. Det sägs att Olsson ska ha haft väldigt specifika krav, bland annat skulle barnkammaren vara stor eftersom han planerade för många barn. Det blev en påkostad historia och bostaden uppfördes med hela nio rum och expedition.
 • Huset ska vara inflyttningsklart under 2018.
 • Byggnaden, som rymmer en lägenhet, ingår i LKAB Fastigheters bostadsbestånd. Efter flytten kommer Länsmansbostaden fortsättningsvis att ingå i LKAB Fastigheters bostadsbestånd.
 • Källa: LKAB 

Taggar

Kiruna

 

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb